Babaco

De Babaco-vrucht heeft de vorm van een torpedo met vijf diepe groeven in de lengte die lijken op de vorm van een ster. De schil van de vrucht is glad en dun en wanneer deze volledig rijp is, wordt deze goudgeel van kleur. Het vruchtvlees is katoenwit, pitloos, sappig en meloenachtig van consistentie met uitgesproken bruisende eigenschappen. Babaco fruit fascineert met aromaten die vluchtige verbindingen verspreiden, deze verbindingen hebben een directe invloed op de smaken van het fruit. Babaco’s smaken zijn gelaagd met tropische en sub-zure tonen van ananas, kiwi en het ouderfruit, papaya. Het kan een lengte bereiken van 30 cm en de hele vrucht is eetbaar.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Het hoogseizoen van Babaco is tijdens de lentemaanden.

Babaco

Actuele feiten

De Babaco, ook wel champagnefruit genoemd, botanische naam Carica pentagona, is een tropische vrucht van het geslacht Vasconcellea. Vasconcellea bestaat uit 21 soorten bloeiende planten die fruit produceren. Babaco wordt geteeld voor huishoudelijk en commercieel gebruik, verkocht als vers marktfruit en verwerkt tot ingeblikte fruitproducten.

Voedingswaarde

Babacofruit bevat aanzienlijke hoeveelheden van het spijsverteringsenzym papaïne. Papaïne breekt van nature bindingen in eiwitten af. Papaïne wordt gewonnen uit Babaco en zijn moedervrucht papaya en wordt verkocht in kauwtabletten als spijsverteringssupplement.

Toepassingen

Gebruik Babaco in elk recept dat om papaja vraagt. Babaco kan heel of gepeld, rauw of gekookt gegeten worden. Het wordt vaak gepureerd tot smoothies en andere fruitdranken. Het vruchtvlees wordt gebruikt als woestijningrediënt in taarten, siropen en zoetigheden. Babaco past goed bij ander tropisch fruit zoals ananas en mango’s, perziken, chilipepers, kokosnoot, gevogelte, gember, avocado’s, prosciutto, ham en aardbeienCitrusvruchten zoals limoen en grapefruit versterken de smaak van het fruit. Babaco kan ook worden gebruikt als natuurlijke vleesvermalser en marinade voor twee doeleinden. Rijp ongesneden fruit is tot vier weken houdbaar.

Babaco Information and Facts

Aardrijkskunde/Geschiedenis

De Babaco is een natuurlijke hybride tussen (papaja) soorten die oorspronkelijk werd ontdekt in de Andes Hooglanden van Ecuador. Het is verspreid en genaturaliseerd in tropische en subtropische gebieden van Midden-Amerika. Babaco fruit groeit in trossen op groenblijvende struiken die eruitzien als kleine palmbomen. Elke vrucht rijpt één voor één. Babaco geeft de voorkeur aan warm, vochtig weer en tolereert geen harde wind en hete droge omstandigheden. De kasteelt levert wel gewassen op, maar deze praktijk wordt vooral gebruikt voor tuinbouwonderzoek. Babaco werd begin jaren 70 in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd. Commerciële teelt gedijt goed in de berggebieden van Nieuw-Zeeland met omstandigheden die de Eucuadoriaanse hooglanden benaderen.