Kiwi

De kiwi’s zijn ongeveer zo groot als een ei en gewikkeld in een roodbruine dunne schil met korte, nogal stugge haren. Het glinsterende, smaragdgroene, stevige vruchtvlees, bijna zwarte, kleine eetbare zaden die het karakteristieke starburstpatroon van deze vrucht creëren. Soms kan het vruchtvlees geel, bruinachtig of gebroken wit zijn. Zoetzure taart met een licht zuur randje, de sappige smaak van deze decoratieve vrucht is vooral zoet.

Zo gezond is kiwi eten met schil en al | Koken & Eten | AD.nl

Seizoenen/Beschikbaarheid

Kiwi’s zijn in de wintermaanden beschikbaar vanuit Californië. De Nieuw-Zeelandse kiwi’s zijn beschikbaar in het voorjaar en de aanvoer komt tijdens de zomermaanden uit Chili.

Actuele feiten

Volgens het California Kiwifruit Commission waren kiwi’s het snelst groeiende fruit in de verkoop en distributie van 1987 tot 1995.

Voedingswaarde

Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C, met tien keer meer dan het gelijke gewicht van een citroen. Twee vruchten hebben bijna twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel en meer kalium dan een vergelijkbare portie bananen. Het bevat veel vezels en biedt ook vitamine A, vitamine E, calcium en ijzer. De eer gaat naar al die kleine zwarte zaadjes, omdat ze net als granen werken en veel voeding bieden.

Toepassingen

Hoewel de schil eetbaar is, wordt de vrucht meestal geschild. Snijd voor garnering. Met een enzym dat vlees mals maakt, plaats gesneden schillen met wat vlees direct op het vlees bevestigd: marineer dertig minuten voor elke centimeter van de dikte van het vlees. Om een kiwisalsa te maken, meng je vier geschilde kiwi’s, een theelepel fijngehakte jalapeñopeper, een eetlepel sinaasappelsap, een eetlepel gehakte verse munt en een snufje zout. Serveer met gegrilde zalm, gegrild gevogelte en geroosterd varkensvlees. Bananen, bessen, mango’s, aardbeien, frambozen en sinaasappels zijn vooral voor kiwi’s. Bewaar rijp fruit tot tien dagen in de koelkast. Gekoeld onrijp fruit is tot een maand houdbaar.

10 gezondheidsvoordelen van kiwi's - aHealthylife.nl

Etnische/culturele informatie

Het Franse woord, souris vegetale, voor deze vrucht vertaalt zich naar “plantaardige muis”.

 

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Inheems in de Yangtze-riviervallei in het noorden van China en de provincie Zhejiang aan de kust van Oost-China, werd deze vrucht voor het eerst commercieel geteeld in Nieuw-Zeeland. Engeland ontving hun allereerste verzending van kiwi’s in 1953. De krachtige, houtachtige, kronkelende wijnstok of klimmende struikachtige planten zijn niet vorstbestendig en hebben een lang groeiseizoen nodig. Alleen volledig slapende planten kunnen temperaturen van ongeveer tien graden Fahrenheit overleven. De kruipende wijnstokken kunnen zich uitstrekken over een gebied van tien tot vijftien voet breed, achttien tot vierentwintig voet lang en negen tot twaalf voet hoog.