Citroen

Citroenen zijn kleine tot middelgrote vruchten, met een gemiddelde lengte van 5 tot 12 centimeter, en hebben een eivormige tot langwerpige vorm met puntige, gebogen uiteinden. De schil is over het algemeen bleek tot heldergeel en draagt ​​veel kleine, geurige olieklieren, waardoor een gestructureerd en glanzend oppervlak met fijne pitjes ontstaat. Onder de schil bevindt zich een halfdun, wit merg met een sponsachtige, katoenachtige consistentie, die 8 tot 11 segmenten zacht, mals vlees omhult. Het lichtgele vruchtvlees bestaat uit doorschijnende zakjes gevuld met sap en vruchtvlees, en sommige citroensoorten bevatten een paar zaden, terwijl andere cultivars pitloos worden gevonden. Citroenen variëren in textuur en smaak, afhankelijk van de variëteit, maar de vruchten staan ​​bekend om hun complexe, heldere en zure smaken met bloemige, zoetzure en pittige ondertonen.

Waarom citroen zo extreem gezond is - hetkanWEL

Seizoenen/Beschikbaarheid

Citroenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Actuele feiten

Citroenen zijn oude, aromatische vruchten die groeien aan groenblijvende bomen van 3 tot 10 meter hoog, behorend tot de Rutaceae-familie. De naam Citroen is een beschrijving die wordt gebruikt om veel verschillende soorten bloeiende planten met fruit te omvatten, en echte citroenen die voornamelijk te vinden zijn op markten, worden botanisch geclassificeerd als Citrus limon. Citroenen behoren tot de meest voorkomende soorten citrus die commercieel worden geproduceerd en geteeld in huistuinen over de hele wereld, zeer geliefd vanwege hun zure smaak en zoete, aromatische geur. De vruchten worden doorgaans niet geconsumeerd als vers etende citrusvruchten, maar de oliën, het sap en de schil worden al duizenden jaren traditioneel verwerkt in culinaire, medicinale en huishoudelijke toepassingen. Binnen de Citrus limon-soort, Eureka- en Lissabon-citroenen zijn de twee belangrijkste variëteiten die worden geteeld voor commercieel gebruik in Noord-Amerika. Deze cultivars worden het hele jaar door door elkaar verkocht.

Voedingswaarde

Citroenen zijn een uitstekende bron van vezels om het spijsverteringskanaal te stimuleren en vitamine C om het immuunsysteem te versterken, de collageenproductie in de huid te stimuleren en ontstekingen te verminderen. De vruchten zijn ook een goede bron van kalium, koper, vitamine B6, calcium, magnesium en ijzer. Naast vitamines en mineralen worden citroenen in traditionele medicijnen gebruikt als een natuurlijk diureticum, bleekmiddel en als een beschermend medicijn tegen sommige infecties en ziekten zoals scheurbuik.

Toepassingen

Citroenen zijn veelzijdige vruchten die worden gebruikt als smaakstof in zowel rauwe als gekookte, zoete en hartige toepassingen. De vruchten kunnen in plakjes worden gesneden en als eetbare garnering worden gebruikt bij geroosterd vlees, taco’s of in een wigvorm aan de zijkant van dranken, en de plakjes kunnen worden geperst als afwerking. Citroenen kunnen ook worden geperst en gebruikt om rijke smaken in saladedressings, dipsauzen, marinades en sauzen te snijden, of het kan worden gebruikt om soepen, slagroom en rijke, goedkope pastagerechten op te fleuren. Naast hartige bereidingen worden citroenen gebruikt als smaakstof voor gebakken goederen, waaronder taarten, cakes, muffins en taarten, of het sap wordt gemengd in pudding, glazuur, sorbet, repen, marmelade en wrongel. Het is belangrijk op te merken dat citroensap in vele vormen kan worden gevonden, vers gebruikt, ontdooid uit de vriezer of gemengd met andere ingrediënten uit concentraat en blikjes. Naast het sap kan de schil worden geraspt voor koekjes, salades, graanschalen of vlees, of het kan worden gesneden en gekonfijt als een zoet dessert. Citroenschil en -sap worden ook gebruikt om cocktails, limonades, bruisend water en andere dranken te accentueren. In Afrikaanse en Midden-Oosterse landen worden citroenen bewaard in zout en worden ze gegeten als zoetzure smaakmaker. Citroenen passen goed bij aromaten zoals knoflook, uien en kappertjes, kazen zoals Parmezaanse kaas, mozzarella en gruyère, aardappelen, ander fruit zoals nectarines, perziken en peren, kruiden zoals peterselie, munt, rozemarijn en tijm, vanille en vlees zoals gevogelte, kalkoen en vis. Hele, ongewassen citroenen zijn een paar dagen houdbaar bij kamertemperatuur en 1 tot 2 weken in een plastic zak in de vershoudlade van de koelkast. Vers geperst sap is ook tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Ingevroren is het sap 3 maanden houdbaar.

 

Citroen - Verse Oogst - Verse Oogst