Kokosnoot

De melk in de kokosnoot hardt uit naarmate deze rijpt en wordt de kopra, of het vlees, van de kokosnoot. Nadat een kokosnoot voor het eerst is gekraakt, is het vochtgehalte van het vlees ongeveer 50 procent en bevat het ongeveer 30-40% olie. Na te zijn gedroogd door hitte of de zon, zakt het vochtgehalte naar 4 a 5% en het oliegehalte springt naar 36-70%. De resulterende droge kokosnoot is gebroken wit tot wit van kleur met een milde kokossmaak.

Is kokos gezond? | Ikwilafvallen.nu

Seizoenen/Beschikbaarheid

Droge kokosnoot is het hele jaar door te vinden in tropische klimaten.

Actuele feiten

Kokosnoten zijn de vrucht van de Cocos nucifera of kokospalm. De pit in de vezelige groene schil bevat het eetbare vlees en de verfrissende melk van de kokosnoot. Droge kokosnoot staat in India bekend als “Copra” en wordt gemaakt door de schil van de volwassen kokosnoot te verwijderen en de pit open te breken, waardoor het vlees en de vloeistof binnenin zichtbaar worden. Het vlees wordt vervolgens op twee manieren gedroogd: in de lucht en in de zon of met hete lucht. In India gebeurt dit met een verwarmde tunnel: in de Filippijnen wordt een ovenverwarmd proces gebruikt.

Voedingswaarde

Droge kokos bevat meer verzadigd vet dan zuivel. Het heeft geen cholesterol en is zeer laag in natrium. Droge kokos bevat veel mangaan, wat volgens onderzoekers gunstig is voor een gezonde huid en botten en helpt om een ​​goede bloedsuikerspiegel te behouden.

De voedingswaarde van kokosnoot - aHealthylife.nl

Toepassingen

Droge kokosnoot kan in blokjes worden gesneden, in plakjes worden gesneden of geraspt en worden toegevoegd aan een aantal hartige en zoete gerechten. In India wordt droge kokosnoot gebruikt om van Khopra Pak een gebakken lekkernij te maken gemaakt met saffraan en melk. Snijd de kopra weg van de harde pit en verwijder eventuele resten voor gebruik.

Etnische/culturele informatie

Droge kokosnoten worden vaak gevonden op markten in heel India.