wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid

vitamine B12 (Cobalamine)

Vitamine B-12 is een cruciale B-vitamine. Het is nodig voor de gezondheid van het zenuwweefsel, de hersenfunctie en de aanmaak van rode bloedcellen. Cobalamine is een andere naam voor vitamine B12.

Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12' | Koken & Eten | AD.nl

Snelle feiten over vitamine B-12

 • Vitamine B-12 is belangrijk voor de hersenfunctie, de synthese van rode bloedcellen.
 • Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot neurologische problemen en bloedarmoede .
 • Mensen ouder dan 14 jaar zouden dagelijks meer dan 2,4 microgram (mcg) vitamine B12 moeten consumeren.
 • Vitamine B-12 is van nature aanwezig in vlees, maar mensen die geen vlees eten, kunnen vitamine B12 in supplementvorm krijgen.
 
Wat is vitamine B12?
Vitamine B-12 is van vitaal belang voor de productie van rode bloedcellen en mentale processen.

Vitamine B-12 is een in water oplosbare vitamine, net als alle andere B-vitamines.

Dit betekent dat het kan oplossen in water en door de bloedbaan kan reizen. Het menselijk lichaam kan tot vier jaar vitamine B12 opslaan. Elke overtollige of ongewenste vitamine B12 wordt uitgescheiden in de urine.

Vitamine B-12 is de grootste en meest structureel gecompliceerde vitamine. Het komt van nature voor in vleesproducten en kan alleen industrieel worden geproduceerd door bacteriële fermentatiesynthese.

 
voedsel

Vitamine B-12 komt van nature voor in dierlijke producten, zoals vis, vlees, eieren en zuivelproducten. Het komt meestal niet voor in plantaardig voedsel.

Goede voedingsbronnen van vitamine B12 zijn onder meer:

Sommige soorten soja melk en ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine B12.

 
Voordelen

Vitamine B-12 is cruciaal voor de normale functie van de hersenen en het zenuwstelsel. Het is ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en helpt bij het maken en reguleren van DNA.

Het metabolisme van elke cel in het lichaam is afhankelijk van vitamine B12, omdat het een rol speelt bij de synthese van vetzuren en de energieproductie. Vitamine B-12 maakt het vrijkomen van energie mogelijk door het menselijk lichaam te helpen foliumzuur te absorberen .

Het menselijk lichaam maakt elke minuut miljoenen rode bloedcellen aan. Deze cellen kunnen zich niet goed vermenigvuldigen zonder vitamine B12. De productie van rode bloedcellen vermindert als de vitamine B12-spiegels te laag zijn. Bloedarmoede kan optreden als het aantal rode bloedcellen daalt.

Overmatige inname van vitamine B12 heeft geen giftige of schadelijke eigenschappen aangetoond. Mensen worden echter altijd geadviseerd om met hun arts te praten voordat ze beginnen met het nemen van supplementen.

 
Deficiëntie symptomen

Zelfs iets lager dan normale niveaus van vitamine B12 kunnen symptomen van een tekort veroorzaken, zoals depressie, verwardheid, geheugenproblemen en vermoeidheid. Deze symptomen alleen zijn echter niet specifiek genoeg om een ​​vitamine B12-tekort te diagnosticeren.

Andere symptomen van vitamine B12-tekort zijn constipatie, verlies van eetlust en gewichtsverlies.

Zodra de symptomen escaleren, kunnen ze neurologische veranderingen omvatten, zoals gevoelloosheid en tintelingen in de handen en voeten. Sommige mensen kunnen moeite hebben om hun evenwicht te bewaren.

Baby’s die vitamine B12 missen, kunnen ongebruikelijke bewegingen vertonen, zoals gezichtstrillingen, evenals reflexproblemen, voedingsproblemen, irritatie en eventuele groeiproblemen als het tekort onbehandeld blijft.

Vitamine B12-tekort brengt een ernstig risico op permanente zenuw- en hersenbeschadiging met zich mee. Sommige mensen met onvoldoende vitamine B12 hebben een hoger risico op het ontwikkelen van psychose, manie en dementie.

Onvoldoende vitamine B12 kan ook leiden tot bloedarmoede. De meest voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid, kortademigheid en een onregelmatige hartslag. Mensen met bloedarmoede kunnen ook last krijgen van:

 • een zere mond of tong
 • gewichtsverlies
 • bleke of vergelende huid
 • diarree
 • menstruatie problemen

Vitamine B12-tekort maakt mensen ook vatbaarder voor de effecten van infecties.

B12 is een aandachtspunt voor veganisten en ouderen | Consumentenbond

Wie loopt er gevaar?

Veganisten lopen het risico op vitamine B12-tekort, omdat hun dieet geen dierlijke voedingsproducten bevat. Zwangerschap en borstvoeding kunnen een tekort bij veganisten verergeren. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten niet genoeg cobalamine (B12) om een ​​langdurige gezondheid te garanderen.

Mensen met pernicieuze anemie kunnen vitamine B12 missen. Pernicieuze anemie is een auto-immuunziekte die het bloed aantast. Patiënten met deze aandoening hebben onvoldoende intrinsieke factor (IF), een eiwit in de maag dat het lichaam in staat stelt vitamine B12 op te nemen.

Andere risicogroepen zijn mensen met problemen met de dunne darm, bijvoorbeeld een persoon wiens dunne darm operatief is ingekort. Ze kunnen cobalamine mogelijk niet goed opnemen. Mensen met de ziekte van Crohn zouden risico een lopen, maar onderzoekers beweren dat er een gebrek aan bewijs is om dit te bevestigen.

Personen die diabetes behandelen met metformine wordt geadviseerd om hun vitamine B12-gehalte te controleren. Metformine kan de opname van vitamine B12 verminderen.

De behandeling omvat vitamine B12-injecties. Een vitamine B12-injectie moet worden toegediend aan mensen die problemen hebben met de opname van voedingsstoffen.

Supplementen

Sommige mensen hebben moeite met het opnemen van vitamine B12 uit voedselbronnen en moeten mogelijk supplementen nemen.

Dit omvat oudere volwassenen, patiënten met pernicieuze anemie en mensen met achloorhydrie of darmaandoeningen die mogelijk problemen hebben met het opnemen van vitamine B12 uit voedsel.

Veganisten kunnen supplementen nemen om een ​​tekort te voorkomen, omdat het veganistische dieet de vleesproducten verwijdert die van nature B-12 leveren. Dit is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Bijwerkingen

Er zijn geen meldingen geweest van een bijwerking op B-12 sinds 2001, toen een persoon in Duitsland rosacea meldde als gevolg van een B-12-supplement. Er zijn ook gevallen van door B12 veroorzaakte acne gemeld.

Cyanocobalamine is een injecteerbare vorm van het supplement dat sporen van cyanide, een giftige stof, bevat. Als gevolg hiervan zijn er enkele zorgen geuit over de mogelijke effecten ervan. Veel groenten en fruit bevatten deze sporen echter en het wordt niet als een significant gezondheidsrisico beschouwd.

Dit type supplement wordt echter niet aanbevolen voor mensen met een nieraandoening.

Een tekort aan deze essentiële voedingsstof kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, variërend van vermoeidheid tot permanente neurologische veranderingen.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B-12 is een essentiële in water oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in veel functies in het lichaam, waaronder:

 • DNA-synthese
 • energie productie
 • zenuwcel gezondheid
 • vorming van rode bloedcellen
 • neurologische functie

B-12 is aanwezig in veel voedselbronnen (voornamelijk op basis van dieren), waar het wordt gebonden aan de eiwitmoleculen in dat voedsel.

Vitamine B-12 wordt tijdens de spijsvertering van het eiwit gescheiden en wordt opgenomen in de bloedbaan.

Er is voldoende maagzuur nodig om de vitamine uit het eiwit vrij te maken, en een stof die intrinsieke factor wordt genoemd, is nodig om de opname ervan te verzekeren.

Mensen die vitamine B12 niet goed kunnen opnemen, kunnen pernicieuze anemie hebben, een vorm van bloedarmoede die wordt gekenmerkt door een gebrek aan intrinsieke factor.

De gemiddelde dagelijkse inname van vitamine B12, zoals aanbevolen door de Bureau voor voedingssupplementen, is 2,4 microgram (mcg) voor mannen en vrouwen ouder dan 14. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben iets meer nodig, respectievelijk 2,6 mcg en 2,8 mcg.Vitamine B12: onmisbaar, ook voor vegetariërs! | Ikwilafvallen.nu

Mensen met tekenen en symptomen van B12-tekort

Iedereen die een van de tekenen en symptomen van een B12-tekort of pernicieuze anemie vertoont, moet onmiddellijk hun arts raadplegen.

Enkele veel voorkomende tekenen en symptomen zijn:

 • verminderde cognitieve functie, zoals problemen met geheugen of begrip
 • vermoeidheid
 • lethargie
 • constipatie
 • flauw voelen
 • depressie of prikkelbaarheid
 • hoofdpijn
 • moeite om het evenwicht te bewaren
 • pijnlijke, gezwollen tong, die lichtgeel of erg rood kan zijn
 • hartkloppingen
 • mondzweren
 • paresthesie (spelden en naalden)
 • visie verandert

Risicofactoren voor B12-tekort

Zowel diabetes als sommige medicijnen voor diabetes type 2 kunnen het risico op vitamine B12-tekort verhogen.

Ook kunnen de volgende risicofactoren de kans op het ontwikkelen van vitamine B12-tekort vergroten:

 • alcohol misbruik
 • roken
 • bepaalde voorgeschreven medicijnen, waaronder maagzuurremmers en sommige medicijnen voor diabetes type 2
 • een endocriene gerelateerde auto-immuunziekte hebben, zoals diabetes of een schildklieraandoening
 • vegetarisch of veganistisch eten
 • bepaalde gastro-intestinale aandoeningen, zoals de ziekte van Crohnhn
 • maagbypass of het verwijderen van delen van de maag
 • veroudering

Mensen met gastro-intestinale problemen

Een maagdarmkanaal dat niet normaal functioneert, kan de afgifte of absorptie van vitamine B12 remmen. Om deze reden kunnen mensen met aandoeningen zoals coeliakie en de ziekte van Crohn een hoger risico lopen op vitamine B12-tekort.

Personen die gastro-intestinale chirurgie hebben ondergaan, waaronder chirurgie voor gewichtsverlies, hebben mogelijk minder cellen die nodig zijn om maagzuur en intrinsieke factor af te scheiden. Als gevolg hiervan kunnen ze moeite hebben om B-12 te absorberen.

Vitamine B12-shots, in plaats van orale supplementen, kunnen met name nuttig zijn voor mensen met gastro-intestinale problemen, omdat injecties de neiging hebben om deze gebieden te omzeilen.De beste voeding voor een scherp brein - aHealthylife.nl

Oudere volwassenen

Onderzoek suggereert dat vitamine B12-tekort een groter aantal oudere volwassenen treft dan mensen onder de 65 jaar.

Oudere volwassenen kunnen worden beïnvloed door aandoeningen die verband houden met een afname van de maagzuurproductie, waaronder ontsteking in de maag (atrofische gastritis).

Bovendien lagere maagzuur kan stimuleren de groei van bepaalde bacteriën in de darm die gebruik B-12, waardoor de hoeveelheid van de vitamine het lichaam beschikbaar.

wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid