Eend

Eend, hoewel vaak geassocieerd met een hoog vetgehalte, is voedzamer dan je zou denken. Het bevat voornamelijk gezond onverzadigd vet, maar heeft toch een rijke, vlezige smaak. Bij de meeste kookmethoden wordt de eend zo bereid dat het grootste deel van het vet wordt verwijderd, waardoor een knapperige schil en mager vlees achterblijft. Het gesmolten eendenvet kan worden gebruikt als een gezonder alternatief voor boter of andere dierlijke vetten die bij het koken worden gebruikt.

Tataki van eend met een noedelsalade | Dagelijkse kost

Eendenvlees is buitengewoon smaakvol en voedzaam. Het is een uitstekende bron van eiwitten en gezond vet, evenals micronutriënten, waaronder selenium, ijzer en niacine. Eendeneieren zijn ook voedzaam met een vergelijkbaar voedingsprofiel als kippeneieren (met hogere hoeveelheden per ei omdat eendeneieren groter zijn dan kippeneieren.)

 

Voedingsfeiten van eend

  • Calorieën : 119
  • Vet : 2g
  • Natrium : 89 mg
  • Koolhydraten : 0g
  • Vezel : 0g
  • Suikers : 0g
  • Eiwit : 23.5g

Koolhydraten

Eend alleen bevat geen koolhydraten (wat betekent dat het geen vezels of suikers bevat).

 

Vetten

Eend bevat veel vet tussen de huid en het vlees, maar het bevat geen gemarmerd vet in de spieren zoals rundvlees. Dit zichtbare vet heeft eend de reputatie gegeven dat het veel vet bevat. Het totale vetgehalte zal echter aanzienlijk variëren, afhankelijk van het feit of eend al dan niet wordt gekookt en geconsumeerd met of zonder de huid.

 

In feite, zonder huid en zichtbaar vet, heeft eendenvlees minder vet dan geroosterde kippenborsten zonder vel. Eendenborst zonder vel levert bijvoorbeeld slechts 2 g totaal vet (waarvan 0,5 g verzadigd vet) per portie van 3 ons. Dezelfde portie geroosterde kipfilet zonder vel levert 3 g totaal vet (waarvan 1 g verzadigd vet). Net als bij kip bevatten eendenbouten en -dijen iets meer totaal vet (een portie van 3 ons zonder vel bevat 5 g totaal vet), maar eendenbouten bevatten nog steeds minder vet dan kippendijen zonder vel. 2

 

Bovendien is het grootste deel van het vet gezond onverzadigd vet, waaronder een hoge hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet en een combinatie van omega-3- en omega-6-vetzuren.

 

Eiwit

Eendenvlees levert hoogwaardige eiwitten met een verscheidenheid aan niet-essentiële en essentiële aminozuren. 

 

Vitamines en mineralen

Eend bevat een verscheidenheid aan micronutriënten, waaronder ijzer, selenium en een kleine hoeveelheid vitamine C. Het bevat een verscheidenheid aan B-vitamines, maar is bijzonder rijk aan niacine en B-12. Net als andere B-vitamines speelt niacine een belangrijke rol bij het omzetten van koolhydraten in glucose en het metaboliseren van vetten en eiwitten. B-12 is essentieel voor de zenuwfunctie, de vorming van rode bloedcellen en de DNA-synthese. 

Gemarineerde eendenborst met vijgen en geroosterde krieltjes | Recepten | 15gram

Gezondheidsvoordelen

Eend is een dierlijk eiwit dat een aantal van de heilzame voedingsstoffen bevat die veel voorkomen in rood vlees (zoals ijzer), zonder zoveel verzadigd vet als rood vlees.

 

Verhoogt het immuunsysteem

Eend is (samen met paranoten, vis en andere dierlijke eiwitten) een goede bron van selenium, een belangrijke antioxidant die celbeschadiging kan helpen voorkomen en ontstekingen kan bestrijden, die beide het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen.