Aardbei

Aardbeien hebben over het algemeen een conische hartvorm en kunnen in grootte variëren, afhankelijk van de cultivar en de groeiomstandigheden. Alle soorten aardbeien hebben zaden aan de buitenkant in plaats van aan de binnenkant, wat ze onderscheidt van een bes en een echte vrucht. Ze hebben een heldere rode glans wanneer ze volledig rijp zijn en een sappige maar stevige textuur. Hoewel het suikergehalte kan variëren van zoetzure tot snoepachtige siroop, behouden Aardbeien een evenwichtige zuurgraad.

Aardbeien zitten vol bestrijdingsmiddelen - Cure4Life

Seizoenen/Beschikbaarheid

Aardbeien zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met het hoogseizoen in het voorjaar en de zomer.

Actuele feiten

Aardbeien zijn botanisch bekend als Fragaria ananassa en zijn lid van de Rosaceae-familie. Ze zijn eigenlijk geen echte bes, maar eerder een sterk vergroot stengeluiteinde van de bloem van de plant. Er zijn honderden soorten aardbeien, elk met unieke eigenschappen, waaronder smaakprofielen, ziekteresistentie, grootte, vorm en zelfs kleur. De drie belangrijkste soorten moderne commercieel geteelde aardbeienrassen zijn: junidragend, doordragend en dagneutraal. Juni-dragende aardbeien worden in juni geoogst. Doordragende aardbeien gedijen goed in warmere klimaten, terwijl dagneutrale aardbeien niet reageren op daglengte, maar bloeien en fruit gedurende ongeveer vijf maanden.

Voedingswaarde

Aardbeien zijn een uitstekende bron van antioxidanten, vitamine A, C, E en de B-complexgroep, evenals mineralen zoals kalium, mangaan, fluoride, koper, ijzer en jodium.

Toepassingen

Aardbeien zijn een zeer veelzijdige vrucht die geschikt is voor zoete en hartige toepassingen, zowel gekookt als rauw. Ze kunnen door elkaar worden gebruikt met de meeste andere bessen, maar hebben vaak een hoger vochtgehalte en kunnen daarom in sommige recepten worden gewijzigd. Aardbeientaartvulling bijvoorbeeld vereist meestal een verdikkingsmiddel zoals maizena, of dat het extra sap wordt verwijderd of tot een siroop wordt teruggebracht. Gebruik Aardbeien in groene salades of in jam, gelei en ander lekkers. Kook ze tot een compote of siroop om over ijs en cheesecake te sprenkelen of toe te voegen aan dranken en cocktails. Gratis combinaties zijn onder meer andere bessen, citrusvruchten, rabarber, meloen, bladkruiden, vanille, kaneel, suiker, amandelen, zure room, ricotta, mascarpone, yoghurt, zwarte peper, balsamico-azijn, amaretto, champagne, Kirsch en Grand Marnier.

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Er zijn meer dan honderd soorten aardbeien die in gematigde streken over de hele wereld groeien. Toch was het in Nederland van twee unieke soorten afkomstig uit Amerika die ons de standaard aardbei geven die we vandaag de dag kennen. Fragaria virginiana, afkomstig uit Noord-Amerika, werd in 1624 vanuit de Nieuwe Wereld naar Frankrijk gebracht. Fragaria chiloensis, een wilde aardbeisoort die inheems is in Chili, werd ook in 1712 naar Frankrijk gebracht. De twee werden op grote schaal gekweekt in Europese tuinen en een kans hybridisatie resulteerde in de moderne aardbei die nu wereldwijd wordt gekweekt, Fragaria ananassa.

Amaou-aardbeien zijn grote bessen, met een gemiddelde diameter van 6-8 centimeter, en hebben brede, afgeronde schouders die taps toelopen naar een kleinere, gebogen punt. De schil is glanzend, glad en helderrood, bedekt met veel kleine, eetbare zaden, en de stengels van de vrucht zijn groen met verschillende puntige bladeren. Onder het oppervlak is het vruchtvlees waterig, rood en zacht, soms wat hol in het midden van de vrucht. Amaou-aardbeien zijn erg zoet en bevatten ook milde zuren om een ​​evenwichtige, fruitige smaak te creëren.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Amaou-aardbeien zijn van de winter tot en met de lente verkrijgbaar in Japan.

Actuele feiten

Amaou-aardbeien, botanisch geclassificeerd als Fragaria ananassa, zijn een zeer zoete variëteit die behoort tot de Rosaceae-familie. De grote cultivar is ontstaan ​​als een verbeterde, moderne variëteit en na de introductie werd het al snel een van de meest populaire aardbeien in Japan. De naam Amaou is een versie van een acroniem dat is afgeleid van Japanse woorden die de beste eigenschappen van de variëteit benadrukken. De letter A komt van akai, wat ‘rood’ betekent, MA komt van marui, wat ‘rond’ betekent, O komt van ookii, wat ‘groot of groot’ betekent, en U komt van umai, wat ‘smakelijk’ betekent, en bij elkaar geplaatst staat Amaou voor een grote, rode, ronde en smakelijke vrucht. Amaou-aardbeien worden beschouwd als een specialiteit, vers etende variëteit die hoge prijzen afdwingt op de Japanse markten. Van de bessen is ook bekend dat ze zeer grote maten bereiken, waardoor veel wereldrecords worden verbroken,

Voedingswaarde

Amaou-aardbeien zijn een goede bron van vitamine C, een antioxidant die de collageenproductie in het lichaam kan verhogen en het immuunsysteem kan versterken. De vruchten bevatten ook vezels, kalium, ijzer, zink en sommige vitamines A, E en K.

Albert Heijn: Alleen aardbei uit Nederland bij agf - Distrifood

Toepassingen

Amaou-aardbeien zijn het meest geschikt om vers te eten, omdat hun zoete smaak en sappige consistentie goed tot hun recht komen als ze puur en uit de hand worden geconsumeerd. Het wordt aanbevolen om Amaou-aardbeien van onderaf te consumeren, omdat er een hoger suikergehalte is aan de bovenkant van de vrucht. De vruchten kunnen worden gesneden en in salades worden gegooid, in fruitschalen worden gemengd, op aperitiefschotels worden weergegeven of vaak worden gebruikt om taarten te versieren. De aardbeien kunnen ook worden gemengd in smoothies, in plakjes worden gesneden als topping voor ijs, worden gebruikt als garnering voor cocktails en limonades, of worden gebruikt als smaakstof in gebak, snoep en desserts. In Japan gebruiken veel speciale snoepjes Amaou-aardbeien, waaronder een Kit Kat-reep in beperkte oplage. Amaou-aardbeien passen goed bij vanille, karamel, chocolade en ander fruit zoals bosbessen, mango, perziken en frambozen, basilicum en munt.