Garnaal

Het is behoorlijk voedzaam en bevat grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen, zoals jodium, die niet overvloedig aanwezig zijn in veel andere voedingsmiddelen. Aan de andere kant beweren sommige mensen dat garnalen ongezond zijn vanwege het hoge cholesterolgehalte.

Recept: Garnalen in Knoflook roomsaus | Keto recepten

Bovendien wordt algemeen aangenomen dat gekweekte garnalen een aantal negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben in vergelijking met in het wild gevangen garnalen.

Garnalen zijn laag in calorieën en toch rijk aan voedingsstoffen

Garnalen hebben een indrukwekkend voedingsprofiel.

Het bevat vrij weinig calorieën, levert slechts 84 calorieën in een portie van 85 gram en bevat geen koolhydraten. Ongeveer 90% van de calorieën in garnalen is afkomstig van eiwitten en de rest is afkomstig van vet.

Bovendien levert dezelfde portie meer dan 20 verschillende vitamines en mineralen, waaronder 50% van uw dagelijkse behoefte aan selenium, een mineraal dat kan helpen ontstekingen te verminderen en de gezondheid van het hart te bevorderen.

Hier is een overzicht van de voedingsstoffen in een portie garnalen van 85 gram ( 1 ):

Garnalen zijn ook een van de beste voedselbronnen van jodium , een belangrijk mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Jodium is nodig voor een goede schildklierfunctie en de gezondheid van de hersenen.

Garnalen zijn ook een goede bron van omega-6- en omega-3-vetzuren, naast astaxanthine-antioxidanten, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

OVERZICHT Garnalen zijn erg voedzaam. Het bevat vrij weinig calorieën en biedt naast een verscheidenheid aan vitamines en mineralen een hoge hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten.

 
Garnalen bevatten veel cholesterolRecept koolhydraatarme knoflookgarnalen | Protislank

Garnalen krijgen vaak een slechte reputatie vanwege het hoge cholesterolgehalte.

Een portie van 85 gram bevat 166 mg cholesterol. Dat is bijna 85% meer dan de hoeveelheid cholesterol in andere soorten zeevruchten, zoals tonijn.

Veel mensen zijn bang voor voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, omdat ze denken dat ze het cholesterol in je bloed verhogen en zo hartaandoeningen in de hand werken.

Uit onderzoek blijkt echter dat dit voor de meeste mensen niet het geval is , aangezien slechts een kwart van de bevolking gevoelig is voor cholesterol in de voeding. Voor de rest heeft cholesterol in de voeding slechts een kleine invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.

Dit komt omdat het grootste deel van het cholesterol in uw bloed wordt geproduceerd door uw lever, en als u voedsel eet met een hoog cholesterolgehalte, produceert uw lever minder.

Bovendien bevatten garnalen verschillende voedingsstoffen die de gezondheid juist kunnen bevorderen, zoals omega-3-vetzuren en astaxanthine-antioxidanten.

Een studie toonde aan dat volwassenen die dagelijks 300 gram garnalen aten hun “goede” HDL-cholesterolgehalte met 12% verhoogden en hun triglyceriden met 13% verlaagden. Beide zijn belangrijke factoren bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Een andere studie toonde aan dat 356 vrouwen die regelmatig schaaldieren, waaronder garnalen, consumeerden, significant lagere triglyceriden en bloeddrukniveaus hadden in vergelijking met degenen die geen schaaldieren in hun dieet gebruikten.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen die regelmatig garnalen consumeren geen hoger risico hebben op hartaandoeningen in vergelijking met degenen die het niet eten.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de rol van garnalen in de gezondheid van het hart te onderzoeken, heeft het een aantal gunstige eigenschappen die mogelijk opwegen tegen het cholesterolgehalte.

OVERZICHT Garnalen bevatten veel cholesterol, maar het bevat ook voedingsstoffen, waaronder antioxidanten en omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het hart bevorderen. Onderzoek naar garnalen heeft ook positieve gezondheidseffecten aangetoond.