wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid

vitamine B11 (foliumzuur)

Foliumzuur wordt aangetroffen in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder groenten, peulvruchten, eieren en fruit. Het is ook bekend als vitamine B-11.

Afgezien van runderlever is vlees over het algemeen arm aan foliumzuur. Veel voedingsmiddelen zijn ook verrijkt met synthetisch foliumzuur.

Foliumzuur is een van de B-vitamines en is nodig om rode en witte bloedcellen in het beenmerg aan te maken, koolhydraten om te zetten in energie en DNA en RNA te produceren.

Adequate inname van foliumzuur is uiterst belangrijk tijdens perioden van snelle groei, zoals zwangerschap, kinderschoenen en adolescentie.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van foliumzuur is verschillend voor mensen van verschillende leeftijden, als volgt:

  • 0 tot 6 maanden: 65 mcg
  • 7 tot 12 maanden: 80 mcg
  • 1 tot 3 jaar: 150 mcg
  • 4 tot 8 jaar: 200 mcg
  • 9 tot 13 jaar: 300 mcg
  • ver 14 jaar: 400 mcg
  • tijdens de zwangerschap: 600 mcg
  • tijdens lactatie: 500 mcg

De aanbevolen foliumzuurinname neemt toe tijdens zwangerschap en borstvoeding om een ​​snelle groei te stimuleren en neurale buisdefecten bij de foetus te helpen voorkomen.

Waarom je groente en fruit niet in plastic moet bewaren | Koken & Eten | AD.nl

De meest voorkomende oorzaken van foliumzuurdeficiëntie zijn onder meer een ontoereikend dieet, alcoholisme en moeilijkheden bij het opnemen van voedsel dat foliumzuur zelf bevat.

Bovendien heeft het lichaam de omzetting van foliumzuur in zijn actieve vorm, methylfolaat, nodig. Genetica kan deze omzetting soms in de weg staan, wat kan leiden tot een foliumzuurtekort.

Foliumzuursupplementen spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat kwetsbare personen en mensen met een grotere behoefte aan foliumzuur voldoende krijgen. Het verhogen van de inname van foliumzuurrijk voedsel is ook belangrijk, omdat deze voedingsmiddelen doorgaans ook tal van andere voedingsstoffen bevatten die allemaal samenwerken om een ​​goede gezondheid te ondersteunen.

Verminderd risico op aangeboren misvormingen

Het is essentieel om tijdens de zwangerschap voldoende foliumzuur te consumeren om te helpen beschermen tegen een miskraam en neurale buisdefecten bij de foetus.

Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat de foliumzuurstatus van een vader vóór de conceptie net zo belangrijk kan zijn.

Lager risico op depressie

Een lage folaatstatus is in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie en een slechte respons op behandeling met antidepressiva .

Foliumzuurdeficiëntie is geweest gekoppeld aan depressie bij mensen met epilepsie, en een studie suggereerde dat suppletie van de voedingsstof zou kunnen helpen bij het behandelen van een slecht humeur.

Optimale hydratatie met deze 5 soorten fruit

Een gezond hart behouden

Foliumzuursupplementen blijken het homocysteïnegehalte te verlagen.

Omdat verhoogde niveaus van homocysteïne geassocieerd zijn met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hebben sommige onderzoekers gesuggereerd dat foliumzuur en B12 het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

Foliumzuur en kanker

Lage niveaus van inname van foliumzuur worden geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen en verschillende epidemiologische studies een inverse associatie tussen foliumzuurstatus en het risico van colorectale, long-, pancreas, slokdarm, maag, baarmoederhals, eierstok- en andere hebben gesuggereerd vormen van kanker.

een studie suggereerde bijvoorbeeld dat foliumzuur beschermende effecten kan hebben tegen slokdarmkanker.

Het belang van groente en fruit | Voeljelekker
Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur:

Het typische dieet in Nederland bevat een grote hoeveelheid van deze voedingsmiddelen, waardoor verrijkte producten een belangrijke bijdrage leveren aan de totale inname van foliumzuur.

risico’s

Hoge niveaus van intraveneuze inname van foliumzuur kunnen epileptische aanvallen veroorzaken, en hoge doses aanvullend foliumzuur zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op de progressie van bepaalde vormen van kanker.

Foliumzuurgehaltes in de voeding zijn echter niet in verband gebracht met nadelige effecten.

wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid