Rundvlees (Roodvlees)

Rundvlees bestaat voornamelijk uit eiwitten en verschillende hoeveelheden vet.

vitamine d2 en d3

Hier zijn de voedingsfeiten voor een portie geroosterd gehakt van 100 gram met 10% vetgehalte:

  • Calorieën: 217
  • Water: 61%
  • Eiwit: 26,1 gram
  • Koolhydraten: 0 gram
  • Suiker: 0 gram
  • Vezel: 0 gram
  • Vet: 11,8 gram

Biefstuk - Slagerij van Campen

Een portie van 100 gram rauw rundergehakt (10% vet) bevat:

Dit komt met een aantal calorieën van 176, met 20 gram hoogwaardige dierlijke eiwitten en 10 gram vet.

OVERZICHT

Rood vlees is erg voedzaam, vooral als het afkomstig is van dieren die op natuurlijke wijze zijn gevoerd en grootgebracht. Het is een geweldige bron van eiwitten, ijzer, B12, zink, creatine en verschillende andere voedingsstoffen.

Hartziekte, diabetes en overlijden

De effecten van rood vlees op de gezondheid zijn goed bestudeerd.

De meeste van deze onderzoeken zijn echter zogenaamde observationele onderzoeken, die zijn ontworpen om associaties op te sporen, maar geen oorzakelijk verband kunnen aantonen.

Verschillende observationele studies tonen aan dat rood vlees geassocieerd is met een groter risico op hart- en vaatziekten, kanker en overlijden.

Toch heeft niet al het rood vlees dezelfde gezondheidseffecten.

Uit een grootschalig overzicht van 20 onderzoeken, waaronder 1.218.380 personen, bleek dat bewerkt vlees in verband werd gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen en diabetes. Er werd echter geen associatie gevonden voor onbewerkt rood vlees.

In de EPIC-studie, een zeer grote observationele studie met 448.568 mensen, verhoogde bewerkt vlees het risico op overlijden, terwijl er geen effect werd gezien voor onbewerkt rood vlees.Zo bak je een malse, sappige biefstuk | Kerstdiner | AD.nl

Als het gaat om een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en overlijden, is het van cruciaal belang om onderscheid te maken tussen verwerkt en onbewerkt vlees, omdat beide enorm verschillende effecten kunnen hebben.

De observationele studies lijken het erover eens te zijn dat bewerkt vlees geassocieerd is met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en veel ziekten.

OVERZICHT

Sommige observationele studies tonen een verband aan tussen vleesinname, diabetes, hartaandoeningen en overlijden. Andere studies suggereren dat dit alleen geldt voor bewerkt vlees.