Avocado

Een avocado is een heldergroene vrucht met een grote pit en een donkere leerachtige schil. Ze worden ook wel krokodillenperen of boterfruit genoemd. Avocado’s zijn een favoriet van de productensectie. Ze zijn het go-to-ingrediënt voor guacamole-dips. En ze duiken op in alles, van salades en wraps tot smoothies en zelfs brownies. Dus wat maakt deze peervormige bes (ja, dat klopt!) zo’n superfood?

 

Avocado-voeding

Avocado’s bevatten veel calorieën. De aanbevolen portie is kleiner dan je zou verwachten: 1/3 van een middelgrote avocado (50 gram). Een ons heeft 50 calorieën. 

Avocado’s bevatten veel vet. Maar het is enkelvoudig onverzadigd vet, een “goed” vet dat helpt om het slechte cholesterol te verlagen, zolang je het maar met mate eet.

Avocado’s bieden bijna 20 vitamines en mineralen. Dus in een portie van 100 gram krijg je:

Nederland importeerde in 2020 voor meer dan een miljard euro aan avocado's | Het Parool

Avocado’s bevatten weinig suiker. En ze bevatten vezels, waardoor je je langer vol voelt. In één onderzoek waren mensen die een verse avocado-helft aan hun lunch toevoegden minder geïnteresseerd in eten gedurende de volgende 3 uur dan degenen die het fruit niet hadden.

Voordelen voor de gezondheid van avocado

Een gezonde levensstijl met voedzaam voedsel kan ziekten helpen voorkomen en omkeren. Avocado’s zijn een gezond voedingsmiddel dat je kunt toevoegen. De vitamines, mineralen en gezonde vetten die je uit avocado’s haalt, helpen ziekten te voorkomen en je lichaam in goede conditie te houden. Avocado’s kunnen helpen bij het afweren van:

  • Kanker. Het folaat dat u van avocado’s krijgt, kan uw risico op bepaalde vormen van kanker verlagen, zoals prostaat- en darmkanker. Voedingsstoffen in avocado’s kunnen ook kanker behandelen. 
  • Artritis en osteoporose. Studies naar olie-extracten van avocado’s tonen aan dat ze de symptomen van artrose kunnen verminderen. De vitamine K in avocado’s verhoogt de gezondheid van uw botten door botverlies te vertragen en osteoporose af te weren. 
  • Depressie. Onderzoek toont een verband aan tussen depressie en lage foliumzuurspiegels. Foliumzuur helpt de opbouw van een stof genaamd homocysteïne in uw bloed te blokkeren. Homocysteïne vertraagt ​​de stroom van voedingsstoffen naar je hersenen en verergert depressie. De hoge niveaus van foliumzuur in avocado’s kunnen helpen om depressiesymptomen op afstand te houden.
  • Ontsteking. Chronische ontstekingen kunnen veel ziekten veroorzaken, waaronder diabetes, de ziekte van Alzheimer en artritis. De vitamine E in avocado’s verlaagt ontstekingen in je lichaam.

De voedingsstoffen in avocado’s kunnen ook helpen om gezond te blijven:

  • Spijsvertering. Avocado’s zitten boordevol vezels. Ze bevatten vooral veel onoplosbare vezels, het soort dat helpt afval door je lichaam te verplaatsen. Vezels houden je regelmatig en kunnen constipatie voorkomen.
  • BloeddrukAvocado’s zijn rijk aan kaliumKalium helpt uw ​​bloeddruk te stabiliseren door het natriumgehalte in uw bloed te verlagen en de spanning in uw bloedvatwanden te verminderen.
  • Hart. Het meest gezonde vet in avocado is oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Dit hart-gezonde vet helpt de cardiovasculaire ontsteking te verminderen. Avocado’s hebben ook een voedingsstof genaamd beta-sitosterol, de plantaardige versie van cholesterol. Beta-sitosterol helpt uw ​​cholesterolgehalte te verlagen.
  • Visie. Luteïne en zeaxanthine zijn twee antioxidanten in avocado’s die goed zijn voor je ogen . Ze helpen de weefsels in uw ogen te beschermen tegen schade door UV-licht en helpen zowel staar als maculaire degeneratie te voorkomen.  
  • Zwangerschap. U hebt tijdens de zwangerschap minimaal 400 microgram foliumzuur per dag nodig om geboorteafwijkingen in de hersenen en de wervelkolom van uw baby te voorkomen. Eén avocado levert je ongeveer 41% daarvan op. 

Avocado-import groeit met 19 procent in 2020

Avocado Voorbereiding

Bewaar avocado’s op kamertemperatuur, houd er rekening mee dat ze 4-5 dagen nodig hebben om te rijpen. Om het rijpingsproces te versnellen, doe je ze samen met een appel of banaan in een papieren zak. Wanneer de buitenste schil zwart of donkerpaars is en meegeeft aan zachte druk, zijn ze klaar om te eten of in de koelkast te bewaren.

Was ze voor het snijden, zodat vuil en bacteriën niet van het mes op het vruchtvlees terechtkomen.

Hoewel guacamole misschien wel de meest populaire manier is om avocado te eten, kun je het ook pureren en met pasta mengen, boter of olie vervangen in je favoriete gebakken goede recepten, of op sandwiches smeren of snijden.

Houd er bij het bestellen in een restaurant rekening mee dat niet alle avocadogerechten gelijk zijn. Sommige items – zoals avocadofrietjes en avocado-loempia’s – zijn bedekt met beslag en gebakken, waardoor ze veel meer calorieën en vet bevatten.

Avocado-allergie

Als u een latexallergie heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u avocado aan uw dieet toevoegt. Mensen met een ernstige allergie voor latex kunnen ook symptomen hebben na het eten van avocado. U kunt dit ook het latex-voedselsyndroom of latex-fruitallergie horen. 

Latexproducten worden gemaakt van een eiwit in het sap van de Braziliaanse rubberboom ( Hevea brasiliensis ). Avocado’s hebben een zeer vergelijkbaar eiwit, wat de allergische reactie veroorzaakt. Uw symptomen kunnen mild zijn, of ze kunnen ernstig zijn. Ze kunnen ook erger worden elke keer dat je een avocado hebt.