Karnemelk

Je hebt waarschijnlijk al eerder karnemelk gehad in karnemelkpannenkoekjes, koekjes of ranchdressing. De pittige, romige vloeistof is perfect in veel recepten. Het zit ook boordevol verrassende gezondheidsvoordelen.

Hoewel karnemelk klinkt als een vetrijke drank, is het eigenlijk het tegenovergestelde. Karnemelk werd oorspronkelijk gemaakt van melk die over was na het maken van boter. Het karnen van melk verwijderde het vet door het om te zetten in boter. Door het karnen is de melk in de melkbus net een beetje zuur geworden, vol met bacteriën die verrassend goed voor je zijn. Het eindresultaat was een veelzijdige vloeistof, rijk aan eiwitten en perfect om mee te bakken.

Melk minder populair: plantaardige melk in de lift | RTL Nieuws

Melkveehouders gebruiken al eeuwen karnemelk en het wordt tegenwoordig beschouwd als een gezond, nuttig zuivelbijproduct.

Voedingswaarde-informatie

Een portie gekweekte 1% karnemelk van één kopje bevat:

  • 110 calorieën
  • 9 gram eiwit
  • 3 gram vet
  • 13 gram koolhydraten
  • Minder dan 1 gram vezels
  • 12 gram suiker
 

Karnemelk is een uitstekende bron van eiwitten, die je lichaam nodig heeft om gezonde spieren, huid en botten op te bouwen.

Allergisch voor koemelk-eiwitten: 5 tips bij koemelkallergie - Gezondr.nl

 De meeste karnemelk op de markt is ook verrijkt met extra vitamines en mineralen, zoals: 

Potentiële gezondheidsvoordelen van karnemelk

De vitamines, mineralen en probiotica in karnemelk bieden een aantal uitstekende gezondheidsvoordelen. De vitamine A in verrijkte karnemelk is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het gezond houden van uw ogen. Vitamine A maakt deel uit van een groep vitamines die bekend staat als retinoïden, omdat ze een cruciaal onderdeel zijn om je netvlies in goede conditie te houden. Vitamine A stimuleert ook je immuunsysteem en houdt je longen, hart en nieren gezond.