wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid

Natrium

Te veel natrium is in verband gebracht met nierstenen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Hoeveel groente per dag? Die hoeveelheid is niet haalbaar

Te weinig natrium kan leiden tot hyponatriëmie en symptomen van duizeligheid, verwardheid, spiertrekkingen en toevallen.

De meeste Nederlanders consumeren te veel zout en natrium, vanwege een hoge inname van verwerkt voedsel, restaurant- en gemaksvoedsel. Hoe ver moeten we gaan in het uitbannen van zout?

Wat we kennen als zout is eigenlijk natriumchloride. Het is 40 procent natrium en de rest is chloor.

Snelle feiten over zout

 • Het lichaam heeft zout nodig, maar te veel of te weinig kan problemen veroorzaken.
 • Natrium vormt 40 procent van het zout. Als een voedseletiket natrium vermeldt in plaats van zout, vermenigvuldig dan het antwoord met 2,5 voor een nauwkeurig beeld van het zoutgehalte.
 • De meeste Nederlanders krijgen te veel zout binnen en 75 procent daarvan zit verstopt in verwerkt en verpakt voedsel.
 • Het (AHA) adviseert een maximale inname van niet meer dan 2,3 gram (g) of 2.300 milligram (mg) natrium per dag, of ongeveer 1 theelepel, en bij voorkeur niet meer dan 1.500 mg.
Toepassingen
Natrium, dat uit zout komt, kan helpen om bepaalde functies in stand te houden, maar te veel kan schadelijk zijn. Zout bevat 40 procent natrium. Voor elke 10 gram (g) zout die we eten, is 4 g natrium.

Het woord zout komt van het Latijnse woord “sal”, wat zout betekent. Het was ooit een waardevol handelsartikel en het is gebruikt als handelsvaluta. Het Engelse woord “salary” komt van het woord zout.

Zout wordt al lang gebruikt voor het op smaak brengen en voor het conserveren van voedsel. Het is ook gebruikt bij het looien, verven en bleken, en de productie van aardewerk, zeep en chloor. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt in de chemische industrie.

Het komt vaak voor aan tafel of in de keuken als vrij stromend tafelzout, steenzout, zeezout of koosjer zout. Hoge niveaus van zout of natrium zitten verborgen in alledaags voedsel, van fastfood tot bevroren kip.

 
Effecten

Het lichaam gebruikt natrium om het vochtgehalte op peil te houden. Een balans tussen vocht en natrium is noodzakelijk voor de gezondheid van het hart, de lever en de nieren. Het reguleert de bloedvloeistoffen en voorkomt lage bloeddruk.

Te weinig zout

Andere oorzaken van een laag natriumgehalte in het lichaam zijn onder meer:

 • Ziekte van Addison
 • een verstopping in de dunne darm
 • diarree en braken
 • een traag werkende schildklier
 • hartfalen
 • te veel water drinken
 • brandwonden

Als het natriumgehalte in het bloed daalt, heeft dit invloed op de hersenactiviteit. De persoon kan zich traag en lusteloos voelen. Ze kunnen spiertrekkingen ervaren, gevolgd door toevallen, bewustzijnsverlies, coma en overlijden. Als het natriumgehalte snel daalt, kan dit heel snel gebeuren.

Bij oudere mensen kunnen de symptomen ernstig zijn.

Te veel zout

Overmatige inname van natrium is in verband gebracht met gezondheidsproblemen, zoals osteoporose, nierziekte en hypertensie, of hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten en beroertes.

Het (AHA) legt uit dat wanneer er te veel natrium in het bloed zit, het “meer water in de bloedbaan trekt”. Naarmate het bloedvolume toeneemt, moet het hart harder werken om het bloed door het lichaam te pompen. Dit kan op den duur de wanden van de bloedvaten oprekken, waardoor ze vatbaarder worden voor beschadiging.

Hoge bloeddruk draagt ook bij aan de opbouw van plaque in de slagaders, wat leidt tot een groter risico op een beroerte en hartaandoeningen.

Dit vertellen de kleuren van groenten jou! | BE O Markt Blog

Het AHA spoort mensen aan om meer kalium te consumeren en tegelijkertijd hun natriuminname te verminderen. Van kalium wordt aangenomen dat het de negatieve effecten van natrium vermindert.

 
bronnen

Zout en natrium komen van nature voor opgelost in zeewater, of als een kristallijne vaste stof in steenzout.

Het zout dat we tegenwoordig eten, komt grotendeels van de bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen in onze voeding, maar sommige natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen bevatten ook zout of natrium. Het komt van nature voor in vlees, zeevruchten, eieren, sommige groenten en zuivelproducten.

De top zes van zoute voedingsmiddelen in Nederland, volgens het AHA, zijn:

Zeezout, steenzout en koosjer zout bevatten allemaal ongeveer 40 procent natrium per gewicht. Ze kunnen extra kalium en andere mineralen bevatten, maar in kleine hoeveelheden. Alle soorten zout moeten met mate worden gebruikt.

Hoeveel zout?

De gemiddelde Nederlander eet elke dag meer dan 3.400 milligram (mg) of 3,4 gram (g) natrium. Zout is 40 procent natrium, dus dat is ongeveer 8.500 mg of 8,5 g zout.

Het AHA en de Wereldgezondheidsorganisatie raden aan om een dagelijkse natriuminname van 1.500 mg of 1,5 gram per dag of iets meer dan een halve theelepel tafelzout niet te overschrijden.

Groente en fruit besmet met stoffen die hormoonbalans verstoren | Koken & Eten | AD.nl

Mensen met hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten moeten extra waakzaam zijn om hun inname onder de drempel van 1500 mg te houden.

Hoe ziet 1500 mg natrium eruit?

 • één ei: tot 140 mg
 • 230 g verse melk: ongeveer 50 mg
 • 200 g yoghurt: 40 mg
 • 200 g natuurlijke, magere yoghurt: 76 mg
 • 50 g rauwe selderij: 140 mg
 • 60 g gekookte spinazie: 120 mg

Andere groenten bevatten weinig natrium, maar ingeblikte groenten bevatten zout en een veel hoger natriumgehalte.

Diëtisten dringen er bij mensen op aan om geen extra zout aan hun eten toe te voegen omdat er al genoeg is toegevoegd, als het verwerkt of verpakt is.

Zuigelingen jonger dan één jaar mogen geen zout krijgen omdat hun nieren nog niet volgroeid zijn.

wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid