wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid

Fosfor

Naast calcium is fosfor het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Deze 2 belangrijke voedingsstoffen werken nauw samen om sterke botten en tanden te bouwen. Ongeveer 85% van de fosfor van het lichaam zit in botten en tanden. Fosfor is ook in kleinere hoeveelheden aanwezig in cellen en weefsels door het hele lichaam. Fosfor helpt bij het filteren van afvalstoffen in de nieren en speelt een essentiële rol in de manier waarop het lichaam energie opslaat en gebruikt. Het helpt ook om spierpijn na een training te verminderen. Fosfor is nodig voor de groei, het onderhoud en het herstel van alle weefsels en cellen, en voor de productie van de genetische bouwstenen, DNA en RNA. Fosfor is ook nodig om andere vitamines en mineralen, waaronder vitamine D, jodium, magnesium en zink, in balans te brengen en te gebruiken.

Hoeveel fruit per dag? | Voedingsinfo NICE

De meeste mensen krijgen genoeg fosfor binnen via hun voeding. Het mineraal komt voor in melk, granen en eiwitrijk voedsel. Sommige gezondheidsproblemen, zoals diabetes en alcoholisme, kunnen ervoor zorgen dat het fosforgehalte in het lichaam daalt. Hetzelfde geldt voor aandoeningen die het voor mensen moeilijk maken om voedingsstoffen op te nemen, zoals de ziekte van Crohn en coeliakie. Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat het fosforgehalte daalt, waaronder sommige antacida en diuretica (plaspillen).

Symptomen van fosfortekort zijn onder meer verlies van eetlust, angst, botpijn, breekbare botten, stijve gewrichten, vermoeidheid, onregelmatige ademhaling, prikkelbaarheid, gevoelloosheid, zwakte en gewichtsverandering. Bij kinderen kan een verminderde groei en een slechte ontwikkeling van botten en tanden optreden.

Het hebben van te veel fosfor in het lichaam komt eigenlijk vaker voor en is zorgwekkender dan te weinig. Te veel fosfor wordt over het algemeen veroorzaakt door een nierziekte of door te veel voedingsfosfor en te weinig voedingscalcium te consumeren. Verschillende studies suggereren dat een hogere inname van fosfor geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Naarmate de hoeveelheid fosfor die je eet stijgt, neemt ook de behoefte aan calcium toe. Het delicate evenwicht tussen calcium en fosfor is noodzakelijk voor een goede botdichtheid en het voorkomen van osteoporose.

Toepassingen

Voedingsbronnen

Hoe te nemen?

Voorzorgsmaatregelen

wij van (wat is gezond eten) bevelen de suplementen van BOL.COM aan!

GezondheidGezondheid