Yoghurt

Yoghurt is een zuivelproduct gemaakt door melk te vergisten met een yoghurtcultuur. Het levert eiwitten en calcium en het kan gezonde darmbacteriën versterken.

De gezondheidsvoordelen variëren van bescherming tegen osteoporose tot het verlichten van prikkelbare darmaandoeningen en het bevorderen van de spijsvertering, maar deze zijn afhankelijk van het type yoghurt dat wordt geconsumeerd.

Yoghurt-foto's, 38.000+ gratis stockfoto's van hoge kwaliteit

Toegevoegde suiker en verwerking kunnen sommige yoghurtproducten ongezond maken.

Yoghurt begint als verse melk of room. Het wordt vaak eerst gepasteuriseerd, vervolgens gefermenteerd met verschillende levende bacterieculturen en geïncubeerd bij een specifieke temperatuur om de groei van bacteriën te stimuleren.

De cultuur fermenteert de lactose, de natuurlijke suiker die in melk wordt aangetroffen. Hierdoor ontstaat melkzuur, dat yoghurt zijn kenmerkende smaak geeft.

Snelle feiten over yoghurt

  • Gezondheidsvoordelen kunnen zijn het bevorderen van de gezondheid van de botten en het helpen van de spijsvertering.
  • Sommige yoghurts bevatten actieve, levende bacteriën die bekend staan ​​als probiotica, die kunnen helpen de darmen gezond te houden.
  • Yoghurtproducten die een warmtebehandeling ondergaan, bevatten geen actieve bacteriën, waardoor de gezondheidsvoordelen afnemen. Met yoghurt bedekte rozijnen zijn een voorbeeld.
  • Yoghurt bevat calcium , vitamine B6 en B12, riboflavinekalium en magnesium . De bedragen zijn afhankelijk van het type.
Voeding
Yoghurt kan een smakelijke, voedzame toevoeging zijn aan elk dieet. Er zijn echter veel verschillende soorten yoghurt, en sommige zijn gezonder dan andere.

Er zijn veel soorten yoghurt die verschillende niveaus van voedingsvoordeel bieden.

Wanneer is yoghurt goed voor je?

Of yoghurt een gezonde keuze is, hangt af van de persoon die het gebruikt en het type yoghurt.

Yoghurt kan veel eiwitten, calcium, vitamines en levende cultuur bevatten, of probiotica, die de darmmicrobiota kunnen verbeteren.

Deze kunnen bescherming bieden voor botten en tanden en spijsverteringsproblemen helpen voorkomen.

Magere yoghurt kan een nuttige bron van eiwitten zijn bij een afslankdieet.

Probiotica kunnen het immuunsysteem versterken.

Sommigen beweren dat ze ook van invloed kunnen zijn op het functioneren van de hersenen, hoewel er meer onderzoek nodig is om sommige van deze beweringen te bevestigen.

In 2014 ontdekten onderzoekers dat het consumeren van yoghurt kan helpen beschermen tegen diabetes type 2. Andere soorten zuivelproducten leken geen invloed te hebben op de kans op het ontwikkelen van de aandoening.

Andere wetenschappers hebben gesuggereerd dat yoghurt met probiotische bacteriën kinderen en zwangere vrouwen met succes beschermt tegen de effecten van blootstelling aan zware metalen.

Yoghurt afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock

Het is ook een voedzame optie wanneer mensen het moeilijk vinden om op hun voedsel te kauwen.

Niet-zuivelyoghurts bieden een alternatief voor mensen die geen zuivel of dierlijke producten consumeren of allergieën of intoleranties hebben.

Yoghurt bevat minder lactose dan melk omdat de lactose wordt opgebruikt bij het fermentatieproces.

Wanneer is yoghurt slecht voor je?

Niet alle yoghurt is gezond. Degenen zonder toegevoegde suiker of onnodige toevoegingen kunnen een gezonde aanvulling op het dieet zijn, maar sommige producten bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker en andere ingrediënten die mogelijk niet gunstig zijn.

Natuurlijke yoghurt kan een caloriearm, voedzaam voedsel zijn dat boordevol eiwitten zit.

Veel fabrikanten voegen echter suiker, kunstmatige zoetstoffen en andere ingrediënten toe die niet gezond zijn.

Alle yoghurts bevatten enkele natuurlijke suikers, maar consumenten wordt geadviseerd om een ​​product te zoeken met minder dan 15 gram suiker per portie. Hoe lager het suiker gehalte, hoe beter.

Sommige onderzoeken hebben de opvatting weerlegd dat yoghurtconsumptie verband houdt met een goede gezondheid, waardoor autoriteiten zich afvragen of gezondheidsclaims voor commerciële doeleinden kunnen worden gemaakt. Mensen die yoghurt eten, hebben echter meer kans op een verder gezond dieet.