Sinaasappel

Sinaasappels zijn klein tot middelgroot, met een gemiddelde diameter van 5-10 centimeter, en zijn bolvormig, afgeplat of ovaal van vorm. De schil varieert in kleur van oranje, geel tot groen en is glad met een leerachtige textuur, bezaaid met vele kleine olieklieren over het oppervlak die geurige etherische olie produceren. Onder de schil zit een dun laagje wit merg dat bitter en sponsachtig is. Het vruchtvlees is sappig, varieert ook in kleur van rood, oranje tot geel, is gevuld met dicht opeengepakte pulp en sapzakken en is door dunne membranen verdeeld in 10-14 segmenten. Het vruchtvlees kan, afhankelijk van de variëteit, ook enkele crèmekleurige zaden bevatten. Sinaasappels zijn aromatisch, sappig en variëren in smaak van zoet, zuur, scherp tot zuur.

Sinaasappel 100% Etherische Olie 5 en 10 ML – Geurwolkje®

Seizoenen/Beschikbaarheid

Sinaasappels zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met het hoogseizoen in de winter tot de zomer.

Actuele feiten

Sinaasappels, botanisch een onderdeel van de Rutaceae of citrusfamilie, zijn kleurrijke vruchten die in subtropische klimaten groeien aan groenblijvende bomen die wel vijftien meter hoog kunnen worden. Sinaasappels worden erkend als een van de meest populaire gecultiveerde fruitbomen ter wereld en behoren niet tot de oorspronkelijke citrussoorten die in het wild voorkomen en zijn een gecultiveerde hybride van pomelo’s en mandarijnen. Er zijn meer dan zeshonderd soorten sinaasappelen die kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdsoorten, waaronder de zoete sinaasappel, mandarijn en zure sinaasappel. Ondanks de populaire overtuiging dat ze hun naam verdienden aan de kleur van hun huid, verdienden sinaasappels hun naam aan het Sanskrietwoord naranga, wat geurig betekent. Dit woord stond toen bekend als narang in het Arabisch en werd in de Nederlandse taal opgenomen van het Franse woord orenge. Sinaasappels zijn favoriet bij chef-koks, thuiskoks en tuinders vanwege hun aromatische oliën, heldere schil en zoetzure sap en worden verwerkt in zowel zoete als hartige toepassingen.

Voedingswaarde

Sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C, vezels, kalium en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze bevatten ook wat calcium, vitamine A, mangaan, ijzer, koper en magnesium.

1 Hand sinaasappel - Lunch Service Twente

Toepassingen

Sinaasappels zijn het meest geschikt voor zowel rauwe als gekookte toepassingen, maar komen tot hun recht als ze vers uit de hand worden gebruikt. Het fruit kan gemakkelijk worden geschild, gesegmenteerd en als een op zichzelf staande snack worden geserveerd, of het kan in groene salades, fruitsalades worden gegooid. Het sap wordt ook vaak gebruikt en kan vers worden geconsumeerd in smoothies, cocktails, soepen en gelatine. Naast hartige bereidingen kan sinaasappelsap worden gebruikt om cakes, muffins, koekjes, granola, frisdranken en snoep op smaak te brengen. De schil van de sinaasappel kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan vlees, vis en roerbakgerechten. Sinaasappels passen goed bij aardbeien, ananas, druiven, walnoten, pecannoten, lichte balsamico, boerenkool, wortel, venkel, bieten, aardappelen, pompoen, kaneel, komijn, gember, uien, knoflook, vis zoals zalm, tonijn, en vlees zoals gevogelte, rundvlees en varkensvlees. De vruchten zijn tot twee weken houdbaar als ze op een koele en donkere plaats worden bewaard en kunnen in de koelkast worden bewaard, losjes verpakt in plastic.