Mandarijn

Mandarijnen zijn kleine citrusvruchten van gemiddeld 5 tot 6 centimeter in diameter, met een ronde vorm en een platte bodem. De bleke tot donkeroranje schil is los en kan af en toe een nek of kraag hebben aan het uiteinde van de stengel. De dunne schil heeft een gladde tot kiezelachtige textuur en is zeer gemakkelijk te pellen. Mandarijnen hebben een pitloos, diep oranje vruchtvlees dat sappig is met een zoete smaak en in balans is met een beetje zuurgraad.

11 (on)bekende citrusvruchten | Gezondheidsnet

Seizoenen/Beschikbaarheid

Mandarijnen zijn het hele jaar door verkrijgbaar met een hoogseizoen in de herfst tot en met de lentemaanden.

Clementine mandarijn - Lindenhoff

Voedingswaarde

Mandarijnen zijn een uitstekende bron van vitamine C en A, evenals voedingsvezels. Ze zijn ook een goede bron van kalium, calcium en fosfor. Ze zitten vol met antioxidanten zoals bètacaroteen en flavonoïden, hesperetine en naringenine.

Toepassingen

Mandarijnen worden zowel in rauwe als gekookte toepassingen gebruikt. Ze worden meestal geschild, in segmenten verdeeld en vers gegeten. Voeg mandarijnen toe aan fruit– of tuinsalades. Het sap en de schil kunnen zowel in zoete als hartige gerechten worden gebruikt. Gebruik het sap voor marinades, dranken, vinaigrettes of sauzen.