Biet

Bieten zijn kleine tot middelgrote wortels, met een gemiddelde diameter van 12 tot 15 centimeter, en hebben een rond tot licht afgeplat uiterlijk met een enkele penwortel. Als ze volwassen zijn, komen de schouders van de biet boven de grond uit en zijn ze verbonden met vezelige, rode stengels met brede en platte, groene bladeren van 35 tot 40 centimeter lang. Het oppervlak van de biet is ruw, gestructureerd, stevig en donkerrood, vaak bedekt met een laag gedroogd, lichtbruin vuil. Onder de schil is het vruchtvlees dicht, waterig en knapperig met een stevige karmozijnrode tot kastanjebruine tint, zonder de typische strepen of strepen die bij veel bietenvariëteiten horen. Bordeaux-bieten kunnen rauw worden geconsumeerd, met een zoete, aardse smaak, en eenmaal gekookt, wordt het vlees zachter tot een zachte textuur met zachte hartige nuances. De bladeren zijn ook eetbaar en bevatten een plantaardige, groene en aardse smaak.

Rode biet koken: tips en recepten – GroenteGroente.nl

Voedingswaarde

Bieten zijn een uitstekende bron van vezels om het spijsverteringskanaal te stimuleren en foliumzuur om rode bloedcellen te produceren. De wortels bevatten ook vitamine C om het immuunsysteem te versterken, kalium om het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen en hoeveelheden mangaan, vitamine A en ijzer. Naast vitamines en mineralen bevatten bieten ook geosmin, een stof die de wortels hun aardse, soms bodemachtige smaak geeft.PuurGezond Weet

Seizoenen/Beschikbaarheid

Bordeauxbieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar.Chioggia biet kweken - De Tuin op Tafel

Toepassingen

Bieten hebben een zoete, aardse smaak die goed geschikt is voor zowel rauwe als gekookte bereidingen. In Rusland hebben Bieten de voorkeur voor borsjt, een soep die traditioneel wordt geserveerd met zure room. De bieten behouden hun donkerrode tinten, zelfs als ze worden gekookt, waardoor ze levendige, natuurlijke kleuren geven aan elk gerecht waarin ze worden bereid. of gehakt in een variatie van salsa. Naast verse en gekookte bereidingen, kunnen Bieten ook worden ingeblikt of gebeitst voor langdurig gebruik. Bieten passen goed bij hardgekookte eieren, aardappelen, wortelen, radijs, komkommers, spinazie, selderij, citroen, vlees, varkensvlees, gevogelte, vis, en kazen. ongeschilde Bieten zijn 5 tot 6 maanden houdbaar op een koele, droge en donkere plaats.