Stervrucht

De schil van de unieke stervrucht heeft vijf diepe laterale ribbels die charmante stervormen vormen wanneer ze worden gesneden. Gemakkelijk te herkennen, het is ongeveer twee tot vijf centimeter lang. de complexe smaak van deze aantrekkelijke vrucht is beschreven als een combinatie van pruimen, ananas, appel, citroen en druif wanneer deze rijpt tot geel. De knapperige textuur biedt een zoetzure sap. Smal geribbelde vruchten hebben over het algemeen een meer zure smaak; dikke vlezige ribben zijn meestal zoet.

Sterfruit: wat is het en is het gezond?

Seizoenen/Beschikbaarheid

Ster Fruit is het hele jaar door beschikbaar met sporadische gaten als gevolg van ongunstige weersomstandigheden die de productie beïnvloeden.

Voedingswaarde

Een goede bron van vitamine C en kalium, stervrucht levert voedingsvezels. Een middelgrote vrucht bevat ongeveer 40 calorieën. Het eten van vijf dagelijkse porties fruit en groenten verlaagt de kans op kanker. Uit een recente studie bleek dat het eten van negen of tien dagelijkse porties fruit en groenten, gecombineerd met drie porties magere zuivelproducten, Zeer effectief was in het verlagen van de bloeddruk.

Carambola - Veggipedia

Toepassingen

Je hoeft niet te schillen of te zaaien, maar geniet gewoon uit de hand van sterfruit. Voeg het toe aan fruit– en groente salades. Mix met avocado. Kiwi’s, mango’s en bananen verwelkomen het smakelijke gezelschap. Voeg zijn goedheid toe om yoghurt te verbeteren. Pureer met ander fruit of alleen voor lekkere Beierse crèmes, ijs, mousses en sorbets. Voor een textuur- en smaakbalans, combineer met zoet zacht fruit. Sauteer met garnalen. Voor eetbare garnering, bak de plakjes een seconde of twee; bestrooi met suiker om te glazuren. Combineer met vis en gevogelte gerechten. Vervanging voor schijfjes citroen of limoen om gekoelde dranken en cocktails te garneren. Als groengeribbeld fruit wordt gekocht, laat het rijpen tot het geel is, tenzij een scherpe, zure smaak de voorkeur heeft. Een vol bloemig-fruitig aroma is een teken dat het op zijn best zal smaken. Bewaar op kamertemperatuur, af en toe draaien, totdat het geurige “parfum” zich ontwikkelt. Bewaren bij kamertemperatuur indien geserveerd in een dag of twee. Bewaar rijp fruit in de koelkast.

Sterfruit: wat is het en is het gezond?

Etnische/culturele informatie

Stervrucht groeit in heel Zuidoost-Azië en wordt gekoesterd vanwege zijn zoetzure smaak en heerlijke presentatie. Indonesiërs noemen het belimbing en belimbing manis; in Thailand wordt stervrucht madun genoemd; en in de Filippijnen wordt het balimbing genoemd.