Pruim

Pruimen zijn kleine tot middelgrote steenvruchten, met een gemiddelde diameter van 2 tot 7 centimeter, en hebben een ronde, ovale, eivormige tot hartvormige vorm met een prominente hechtlijn die zich uitstrekt van de holte van de stengel tot de basis van de pruim. De schil van de vrucht is dun, strak, glad en delicaat, krijgt gemakkelijk blauwe plekken en varieert in kleur van donkerpaars, bijna zwart, robijnrood, heldergroen tot goudbruin, afhankelijk van de variëteit. Sommige pruimencultivars zijn ook bedekt met een wasachtige, lichtblauwe tot grijze bloei die het hele oppervlak van de vrucht omhult, vocht vasthoudt en als een beschermende barrière fungeert. Onder de schil is het vruchtvlees halfvast, waterig en dicht met een zachte en sappige consistentie. Elke variëteit van pruimen zal verschillende huidtinten vertonen, waaronder oranje, geel, paars, rood, roze, tot groene tinten, en er is een bruine pit die ofwel stevig vastzit of gemakkelijk te scheiden is van het midden van het vlees. Pruimen hebben, afhankelijk van de variëteit, een zoet-zure, zoetzure of zure smaak met fruitige, tropische, rijke en soms suikerachtige nuances.

Nu in 't seizoen: Pruimen

Seizoenen/Beschikbaarheid

Pruimen zijn beschikbaar in de zomer tot het vroege najaar.

Actuele feiten

Pruimen, botanisch een onderdeel van het geslacht Prunus, zijn smaakvolle steenvruchten die behoren tot de Rosaceae-familie. Experts geloven dat er twee hoofdsoorten zijn, bekend als Japanse pruimen, of Prunus salicina, en Europese pruimen, Prunus domestica. Beide soorten zijn de belangrijkste soorten die worden gebruikt voor commerciële productie. Er zijn veel verschillende soorten pruimen binnen elk van deze soorten die variëren in smaak, uiterlijk en textuur. Pruimen groeien aan bomen die 5 tot 12 meter hoog kunnen worden. Pruimen worden beschouwd als een van de vroegst gecultiveerde vruchten in de geschiedenis en zijn sinds de oudheid favoriet vanwege hun zoete,

Voedingswaarde

Pruimen zijn rijk aan antioxidanten die de cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen en zijn een goede bron van vitamine C om het immuunsysteem te versterken, calcium om botten en tanden op te bouwen, vezels om het spijsverteringskanaal te reguleren en kalium om het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen . De vruchten zijn ook een bron van vitamine K voor snellere wondgenezing, vitamine A om de gezonde werking van organen te behouden en bevatten lagere hoeveelheden koper, ijzer, mangaan, fosfor en magnesium.

Pruim 'Reine Claude d'Althan' koop je eenvoudig en snel bij Garmundo!

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Pruimen zijn inheems in verschillende regio’s over de hele wereld en worden al duizenden jaren verkocht. Japanse pruimen hebben hun oorsprong in China, maar werden voor het eerst gedomesticeerd in Japan, terwijl Europese pruimen zich ontwikkelden als een hybride van wilde vruchten die aanwezig zijn in de bergen van de Kaukasus en in de buurt van de Kaspische Zee. In de loop van de tijd werd elke soort op grote schaal gekweekt, waardoor een hybridisatie ontstond van duizenden pruimenondersoorten en -variëteiten, afstammelingen van de wilde vruchten. Europese pruimen werden in de 17e eeuw ook naar Nederland vervoerd en Japanse pruimen werden aan het einde van de 19e eeuw geïntroduceerd, waardoor de diversiteit van het fruit verder werd uitgebreid door wereldwijde teelt. Tegenwoordig zijn China, Roemenië, Servië en Nederland.