(Watermeloen) Guave

Watermeloen guaves zijn ovale tot peervormige vruchten met een gemiddelde grootte, met een gemiddelde diameter van 5 tot 7 centimeter. De halfruwe schil is groen, leerachtig en licht hobbelig, en onder de dunne schil is het roodroze vruchtvlees dicht en knapperig. Het vlees staat ook bekend om zijn stevige, korrelige en knapperige, appelachtige consistentie, waarin veel kleine, harde en eetbare gele zaden zitten. Watermeloen guaves hebben een zoete geur die doet denken aan aardbeien en een bloemige, fruitige en zoete smaak van watermeloen en bessen.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Watermeloen guaves zijn verkrijgbaar in de zomer tot de vroege winter in tropische gebieden over de hele wereld. Afhankelijk van het klimaat en de locatie kunnen sommige regio’s het hele jaar door fruit produceren.

Veggipedia

Actuele feiten

Watermeloen guaves, botanisch geclassificeerd als Psidium guajava, zijn een variëteit van roze guave die behoort tot de Myrtaceae-familie. De zoete, subtiel zure vruchten hebben een steviger vruchtvlees dan andere roze guavesoorten en staan ​​bekend om hun bloemige, aardbeiensmaak. Watermeloenguaves zijn een speciale variëteit die niet op grote schaal commercieel wordt gekweekt. Ondanks hun zeldzaamheid, is de variëteit te vinden bij kleine fruittelers in Taiwan, Florida en het Caribisch gebied en heeft ze de voorkeur voor vers eten en verwerken.

Voedingswaarde

Watermeloen guaves zijn een uitstekende bron van vitamine A en C, dit zijn antioxidanten die helpen bij het in stand houden van een gezonde werking van de organen en kunnen helpen het immuunsysteem te versterken. De vruchten bevatten ook vezels, die de spijsvertering stimuleren, en sommige omega-3-vetzuren, kalium en foliumzuur.

Guave afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock

Toepassingen

Watermeloen guaves zijn het meest geschikt voor zowel rauwe als gekookte toepassingen. Als ze vers zijn, kunnen de vruchten op dezelfde manier worden gegeten als een appel met de schil eraan, of ze kunnen in vieren worden gesneden en worden bestrooid met suiker of zout voor extra smaak. Het vlees kan ook worden gemengd in smoothies, geperst en gemengd in fruitpunches, of in cocktails worden geroerd. Naast verse toepassingen, kunnen Watermeloen-guaves in sauzen worden gekookt en over geroosterd vlees worden gegoten, gekookt in gelei, jam en siropen, worden gebruikt om cakes, muffins, gebakjes en ijs op smaak te brengen, of gedroogd en gedrenkt als thee. De zoetzure vruchten kunnen ook worden gebeitst voor langdurig gebruik. Watermeloen-guaves passen goed bij vlees zoals gevogelte, rundvlees en varkensvlees, garnalen, knoflook, gember, fruit zoals aardbeien, kokosnoten, bananen, mango’s en ananas, en kazen zoals manchego, geit, en feta. Hele Watermeloen-guaves kunnen 1-3 dagen bij kamertemperatuur of 7-15 dagen in de koelkast worden bewaard. Eenmaal rijp, wordt aanbevolen om onmiddellijk te consumeren voor de beste textuur en smaak.