Peer

Peren zijn middelgrote vruchten met een ovale, gedrongen vorm met een bolvormige basis die iets taps toeloopt in een ronde hals. De huid is dun, ruw, bedekt met lenticellen en goudgeel, met een heldere rode blos op het oppervlak dat aan de zon wordt blootgesteld. Onder de tere huid is het vlees knapperig, ivoorkleurig tot lichtgeel, dicht en waterig met een centrale, vezelige kern die een paar bruine zaden omhult. Peren zijn, wanneer ze rijp zijn, aromatisch met een gladde, zachte consistentie en hebben een zeer zoete smaak vermengd met subtiele zure tonen.

Nederlandse fruittelers stevenen af op recordoogst, maar wie eet al die peren op? | RTL Nieuws

Voedingswaarde

Peren zijn een uitstekende bron van vezels, die de spijsvertering kunnen helpen verbeteren en ontstekingen in de dikke darm kunnen verminderen, en zijn een goede bron van vitamine C, K en kalium. De peren bevatten ook fosfor, calcium, ijzer, magnesium en folaat.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Peren zijn beschikbaar van de zomer tot het vroege najaar.

Onze beste peren mogen eindelijk naar China | De Volkskrant

Toepassingen

Peren zijn het meest geschikt voor rauwe consumptie, omdat de zoete smaak en het sappige karakter van het vruchtvlees goed naar voren komen als ze vers, uit de hand worden geconsumeerd. Peren kunnen heel worden gegeten, met de kern weggegooid, in plakjes gesneden en in groene salades gegooid, gemengd in fruitschalen, of fijn gesneden en gelaagd op kaas en aperitiefplanken. Peren kunnen ook op een eenvoudige siroop worden gekookt en tot compote worden verwerkt, tot jam worden gestoofd of op andere manieren worden bewaard voor langdurig gebruik. Naast het conserveren kunnen peren worden gebakken, als topping op taarten worden gebruikt, in plakjes worden gesneden en over ijs worden geserveerd, of worden gedroogd tot een taaie, zoete snack. Peren passen goed bij honing, vanille, crème fraiche, kazen zoals cheddar, geit, gorgonzola en brie, brood, rucola en noten zoals pecannoten, amandelen en walnoten.

Etnische/culturele informatie

In België zijn peren een favoriete variëteit in huistuinen, omdat ze resistent zijn tegen ziekten, een productieve producent zijn en kunnen groeien in koude streken met wat vorst. Naast de gunstige groeikwaliteiten, staan ​​veel van de bomen die in huistuinen in België zijn geplant al meer dan 20-30 jaar en leven ze door meerdere generaties families. Veel Belgische tuinders halen herinneringen op aan het vers in de tuin eten van de peren toen ze jong waren bij hun ouders of grootouders, waardoor de peren een nostalgische, jeugdige kwaliteit kregen.