Witte bes

Witte aalbessen groeien aan houtige struiken van ongeveer twee meter hoog. De delicate strengen van de kleine ronde bessen lijken eerst groen, maar rijpen later, afhankelijk van de variëteit, in romige tinten roze en doorschijnend wit. Hun zachte, vlezige vruchtvlees heeft een sappige textuur en bevat meerdere kleine eetbare zaden. Hoewel ze nog steeds vrij scherp zijn, zijn witte bessen aanzienlijk zoeter dan de blauwe en rode bessen, met een bloemig aroma van kers, kiwi, druif en een aanhoudende restsuiker.

Ribes rubrum 'Witte Hollander' witte aalbes, 9 cm pot – Schramas.com | Planten direct van de kweker | Schrama Nurseries BV.

Seizoenen/Beschikbaarheid

In de zomer zijn er witte bessen verkrijgbaar.

Actuele feiten

Witte aalbessen zijn botanisch geclassificeerd als Ribes sativum, dezelfde soort als rode aalbessen. Ze zijn technisch gezien een albino-versie van de rode bes en kunnen in kleur variëren van wit, geel of roze. Wit fruit heeft in de regel een hoger suikergehalte en een lagere zuurgraad dan hun gekleurde tegenhangers, en witte bessen zijn daarop geen uitzondering. In tegenstelling tot de rode en blauwe bessensoorten die over het algemeen als sterk, zoetig maar te zuur worden beschouwd, is de witte bes perfect zoet en mild. Enkele van de beste variëteiten voor zowel rauwe als gekookte toepassingen zijn ‘Blanka’, ‘White Grape’ en ‘Versailles Blanche’.

Voedingswaarde

Witte aalbessen zijn qua voedingswaarde de minst dichte bes in vergelijking met rode en blauwe, maar ze zijn nog steeds een uitstekende bron van vitamine C.

Witte bes - Wikipedia

Toepassingen

In tegenstelling tot de rode en blauwe variëteiten worden witte bessen zelden gebruikt in hartige toepassingen. Hun lage zuurgraad en zoete smaakprofiel is het best voorbehouden aan desserts of andere lekkernijen. Door hun hoge pectinegehalte zijn ze een natuurlijke keuze voor jam, gelei of taartvulling, hoewel het het beste is om de kleine zaadjes eruit te zeven. Suspendeer de parelbessen in gelatine of bevroren vruchtensap voor een verfijnde ijslolly. Ze kunnen vers, gekookt of gedroogd worden gegeten en vormen ook een prachtige garnering wanneer ze bedekt zijn met basterdsuiker. Gratis combinaties zijn kaneel, nootmuskaat, vanille, room, kruidnagel, citrusvruchten, tomaten, jeneverbes, gember, aardbeien, bosbessen, perziken, kersen, gin, basilicum, citroenverbena en munt.

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Witte aalbessen zijn een natuurlijke mutatie van de rode bes die zijn voorouderlijke wortels heeft in Centraal- en Oost-Europa en delen van Azië. Ze zijn een plant met een koel klimaat en worden op de meeste boerenmarkten als een zeldzame vondst beschouwd. De witte bes wordt gemakkelijk beschadigd door zijn extra dunne schil en moet met uiterste zorg worden behandeld. Om te oogsten, moet het hele met bessen beladen takje uit de struik worden geknipt, in plaats van de individuele bessen zelf.