Kers

kersen hebben een sappige consistentie met een lage zuurgraad wanneer ze rijp zijn, met een milde, zoete en fruitige smaak. Naast de vruchten dragen de kersenbomen ook groenblijvende bladeren en kleine witte of roze bloesems in de late lente tot de vroege zomer.

Kers | Koppert

Seizoenen/Beschikbaarheid

kersen zijn beschikbaar van het late voorjaar tot de vroege zomer.

Voedingswaarde

kersen zijn een bron van kalium om het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen, calcium om botten en tanden te versterken, en vitamine A en C om het immuunsysteem te stimuleren, de collageenproductie in de huid te verhogen en een gezonde werking van de organen te behouden. De vruchten bevatten ook anthocyanines, pigmenten in de schil en het vruchtvlees die de vrucht hun donker paarsrode kleur geven. Deze pigmenten hebben antioxiderende eigenschappen om ontstekingen te verminderen en de cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Kers (fruit) - Wikipedia

Toepassingen

kersen hebben een milde, zoete smaak en zijn geschikt voor zowel verse als gekookte bereidingen. De vruchten zijn qua smaak vergelijkbaar met bing-kersen die kunnen worden gebruikt als vervanging voor de variatie in recepten. kersen kunnen rechtstreeks, uit de hand worden geconsumeerd, of ze kunnen worden geperst voor cocktails, fruitpunches, limonade of mousserende dranken. De kersen kunnen ook in groene salades worden gegooid, in fruitsalades worden geroerd, in regenbooggroenteschalen worden gemengd of in salsa worden gehakt. Naast verse bereidingen kunnen kersen worden gebruikt als vulling voor taarten, donuts, cakes en ander gebak, gekookt in sauzen voor hartige vleesgerechten, doordrenkt met siropen, oliën en vinaigrettes, of gebakken in brood, scones, en muffins. De kersen kunnen ook in conserven worden gestoofd of worden gebruikt om likeuren zoals kersenbrandewijn op smaak te brengen. Kersen passen goed bij noten zoals amandelen, pijnboompitten, pecannoten en hazelnoten, vlees zoals varkensvlees, gevogelte, eend en vis, vanille, karamel, donkere chocolade, honing en kruiden zoals basilicum, tijm en munt. Hele, ongewassen kersen zijn tot een week houdbaar als ze tussen keukenpapier met goede luchtcirculatie in het koudste deel van de koelkast worden bewaard. De vruchten kunnen ook worden ingeblikt of ingevroren voor langdurig gebruik.