Andijvie

In tegenstelling tot witlof wordt Andijvie in het vollegrond geteeld in een open teeltwijze. De buitenste bladeren kunnen een paar dagen voor de oogst worden vastgebonden, zodat de binnenste bladeren kunnen “veldblancheren”, (Wat witter zal worden en een zoetere smaak zal geven aan het hart van de Andijvie).

Andijvie-rettichsalade | Gezondheidsnet

Voedingswaarde

Andijvie bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en vitamine K, evenals vitamine C. Bovendien bevat het fosfor, kalium en voedingsvezels, waarbij de donkergroene bladeren meer voedingsstoffen bevatten dan de witte bladeren.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het hoogseizoen is van de lente tot de zomer.

Toepassingen

Meestal wordt Andijvie rauw gebruikt in salades, hoewel het ook gekookt kan worden gebruikt. Het kan worden gebakken, gestoofd, gestoomd of gehakt en toegevoegd aan groente of bonensoepen. Gehakt kan het worden gecombineerd met andere groenten en worden gebruikt in verschillende saladebereidingen. De bladeren zijn steviger dan sommige saladegroenten en zijn bestand tegen zwaardere of verwarmde dressings of worden gebruikt als een bed van groen bij het plateren van eiwitten. De smaak past goed bij robuuste en complementaire ingrediënten zoals bacon, zalm, room of mayonaise dressings, ansjovis, ui, tijm, basilicum, citrus zoals mandarijn en citroen, vijgen, appel, ei, witte bonen, kikkererwten, geroosterd pecannoten of hazelnoten, en kazen.