Witlof

Witlof kan in grootte variëren van klein tot groot, afhankelijk van de teeltomstandigheden en kan tot dertig centimeter lang worden. De langwerpige, slanke wortel heeft een taps toelopende vorm die versmalt tot een dunne punt aan het niet-steel uiteinde, vergelijkbaar met een pastinaak. De crèmekleurige tot lichtbruine huid is dun, glad en stevig, bedekt met kleine wortelhaartjes. Onder het oppervlak is het vlees wit tot ivoor en dicht, waterig en knapperig. Cichoreiwortel heeft een robuuste, aardse en bittere smaak en wordt aanbevolen om zeer spaarzaam te gebruiken wanneer het wordt toegevoegd aan culinaire toepassingen.

Witlof met appelsaus - recept - okoko recepten

Voedingswaarde

Cichoreiwortel is een goede bron van vitamine C en antioxidanten die de immuniteit kunnen helpen versterken en bevat bètacaroteen, kalium, fosfor, foliumzuur, mangaan en inuline, een niet-oplosbare vezel. De knol bevat ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen om het lichaam te helpen reinigen en zuiveren.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Witlofwortel is jaarrond verkrijgbaar.

Veggipedia

Etnische/culturele informatie

Door de hele Europese geschiedenis heen is witlof medicinaal gebruikt om te helpen bij de spijsvertering, winderigheid en buikproblemen. De oude Romeinen gebruikten witlof als een reinigend geneeskrachtig kruid en schreven het voor aan patiënten om het bloed te zuiveren. witlof bladeren werden ook op de huid aangebracht en werden verondersteld te helpen bij ontstekingen. Naast medicinale toepassingen was witlof een populair diervoeder voor vee in heel Europa.