Kidneybonen

Genoemd naar hun rode kleur en hun vorm, zijn kidneybonen een soort peulvrucht die gewoonlijk in twee varianten voorkomt: lichtrood en donkerrood. Beide soorten hebben de neiging om steviger te zijn dan de meeste andere soorten bonen, maar de lichtgekleurde zijn iets zachter van structuur dan hun donkere neven.

Rode Kidneybonen 310g | Bonduelle

Gezondheidsvoordelen

Voedingsdeskundigen raden bonen vaak aan als onderdeel van een gezond dieet vanwege hun hoge voedingswaarde. Net als andere bonen kunnen kidneybonen zowel als eiwitbron als groente worden geteld.

Het eten van minstens een halve kop bonen per dag kan de algehele gezondheid verbeteren. Volgens één onderzoek consumeren mensen die dagelijks bonen eten minder vet en verzadigd vet, terwijl ze meer vezels, eiwitten, foliumzuur, ijzer en andere belangrijke mineralen binnenkrijgen.

Enkele van de andere gezondheidsvoordelen van bruine bonen zijn:

Voorkom darmkanker

Onderzoek toont aan dat darmkanker zich minder vaak kan ontwikkelen bij mensen die regelmatig bonen eten. De niet-verteerbare vezels in gewone bonen spelen een positieve rol bij het reguleren van de celgroei in de dikke darm, wat het risico op het ontwikkelen van darmkanker kan helpen verminderen. Verder onderzoek is nodig om te ontdekken hoe dit mechanisme precies werkt.

HAK schaalt lokale teelt kidneybonen uit Zeeuws-Vlaanderen op

Gewichtsbeheersing 

Veel mensen worstelen met diëten, vooral als ze een koolhydraatarm dieet volgen. Het eten van een dieet met veel vezels kan een alternatieve manier zijn om af te vallen. Omdat vezels vullend zijn, kunnen mensen zich langer vol voelen en overeten voorkomen. Studies hebben aangetoond dat het eten van bonen als onderdeel van een vezelrijk dieet mensen kan helpen die proberen af ​​te vallen.