Framboos

Frambozen zijn kleine, samengestelde vruchten met een gemiddelde diameter van 1 tot 3 centimeter en een ronde, ovale tot langwerpige vorm. Ondanks dat de vruchten op bessen lijken, zijn frambozen ontwikkeld uit kleine ronde drupelets die samensmelten om een ​​solide maar hobbelig, getextureerd en bubbelend uiterlijk te creëren. Elke geclusterde sectie, of drupelet, bevat fijne haartjes, zaden en sap, groeiend over een sponsachtige kern die bij de plant achterblijft zodra het fruit is geplukt. Het vruchtvlees is ook typisch zacht, mals, sappig en licht knapperig, aangezien de steenvruchten in totaal 100 tot 120 zaden omsluiten. Er zijn veel soorten frambozen in de kleuren rood, zwart, goud en paars. Wanneer ze worden geoogst, komen de vruchten los van de centrale kern, waardoor de kenmerkende holle holte ontstaat. Frambozen hebben een heldere en pittige, zoetzure smaak, met aardse, jamachtige,

Rubus idaeus 'Heritage' (Herfstframboos) | De Tuinen van Appeltern

Seizoenen/Beschikbaarheid

Frambozen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met het hoogseizoen in de zomer.

Voedingswaarde

Frambozen zijn een uitstekende bron van vitamine C om het immuunsysteem te versterken, ontstekingen te verminderen en de cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. De vruchten zijn ook een goede bron van vezels om het spijsverteringskanaal te reguleren, foliumzuur om rode bloedcellen te ontwikkelen, kalium om de vloeistofniveaus in het lichaam in evenwicht te brengen en bevatten andere hoeveelheden magnesium, calcium, vitamine A en C, koper, ijzer, en mangaan.

Hoe Frambozen Planten? Dé enige juiste methode - Fleur & Flower

Toepassingen

Frambozen hebben een zoetzure smaak die goed geschikt is voor hartige en zoete culinaire bereidingen. De vruchten kunnen rechtstreeks, uit de hand worden geconsumeerd, in salades worden gegooid, in fruitschalen worden gemengd of worden geroerd in yoghurt, ontbijtgranen en havermout. Verse, hele frambozen kunnen ook worden gebruikt als eetbare garnering over taarten, cakes en taarten. In hartige bereidingen kunnen frambozen worden gekookt in sauzen, glazuren, vinaigrettes en andere dressings. Barbecuesauzen, marinades en zelfgemaakte ketchup hebben allemaal baat bij een vleugje framboos. De complexe smaak van het fruit is ook een aanvulling op zoete toepassingen, zoals sudderen in jam, gelei, siropen en conserven of gebruikt als smaakstof voor sorbet, ijs en vullingen voor gebak. Naast culinaire bereidingen kunnen frambozen worden verwerkt in mousserende dranken, verward in cocktails, gemengd in smoothies, of gedroogd en doordrenkt met kruidenthee. Frambozen passen goed bij kazen, scherpe cheddar en geitenkaas, amandelen, witte chocolade, donkere chocolade, fruit zoals kokosnoot, perziken en bosbessen, gember.