Kiwano/Hoornmeloen

Hoornmeloen produceert stekelige punten door zijn felgele en oranje, gevlekte schil. Het interieur bevat een rijk, geleiachtig, limoengroen vruchtvlees bezaaid met witte zaden die doen denken aan komkommerzaden. De meloen heeft een zoetzure, banaan limoen smaak. Een smaak die wordt versterkt wanneer gekoeld. Hoe helderder de sinaasappelschil, hoe zoeter het vruchtvlees. De Hoornmeloen is zo groot als een peer en weegt over het algemeen minder dan 500 gram. Zowel de zaden als het vruchtvlees zijn eetbaar.

Gehoornde meloen zaden (Cucumis metuliferus) - Prijs €2.00

Seizoenen/Beschikbaarheid

Beschikbaar tijdens het zomerseizoen, zoek naar hoornmeloenen vanaf het voorjaar.

Actuele feiten

De Hoornmeloen is de vrucht die wordt geproduceerd uit de reizende wijnstok Cucumis metuliferus. Het is een lid van de Cucurbitaceae-familie, samen met de meeste meloenen, evenals komkommers en pompoenen. De Hoornmeloen is een van de weinige meloenen die meer op een komkommer dan op een meloen lijkt, omdat de zaden door het hele vruchtvlees worden gevonden, niet alleen in een zaadholte. De Hoornmeloen heeft verschillende andere namen in de volkstaal, waaronder kiwano.Bestel Kiwano Online bij de Groente & Fruit Specialist - Groentebroer.nl

Voedingswaarde

De Hoornmeloen bestaat voor meer dan 90% uit water en is rijk aan vitamine C. Het is ook een bron van ijzer en kalium.

Toepassingen

Hoornmeloen kan zowel in zoete als hartige recepten worden gebruikt, met of zonder pitjes. Gebruik in zoete bereidingen zoals roomijs, sorbets, siropen en fruitsalades. Om de zaden te verwijderen, drukt u het binnenste vruchtvlees door een fijne zeef. Gebruik het zaadvrije sap om cocktails, smoothies, dressings en sauzen op smaak te brengen. De uitgeholde schaal is een uitstekende en unieke serveerschaal. De smaak past goed bij meloen, passievrucht, banaan, kokosnoot, honing en vanille-yoghurt of ijs. Hoornmeloen is bij kamertemperatuur of gekoeld tot een week of tien dagen houdbaar.

Kiwano ® | Frieda's Inc. - The Specialty Produce Company

Aardrijkskunde/Geschiedenis

De hoornmeloen is afkomstig uit Afrika, waar hij in het wild groeit en wordt voornamelijk geteeld in Nieuw-Zeeland, waar hij in de jaren dertig werd geïntroduceerd. Hoewel het in Nieuw-Zeeland wordt gekweekt, wordt het ook beschouwd als een invasieve schadelijke wiet, wat vaak gebeurt wanneer niet-inheemse planten worden geïntroduceerd in nieuwe landschappen. De hoornmeloen wordt ook voor sierdoeleinden gekweekt, omdat hij in feite de winnaar is van esthetische prijzen die erkenning krijgen voor zijn ongewone uiterlijk.