Cherimoya

Cherimoya’s zijn eivormig, bolvormig of hartvormig met een ongewone fluweelachtige, dunne schil die lichtgroen van kleur is. Het witte vruchtvlees biedt een milde smaak die lijkt op een mix van banaan, vanille, mango, papaya, ananas en kokosnoot. De verfrissende textuur is zacht, glad en bijna custardachtig smeltend, vandaar de naam custardappel. Het vlees is bezaaid met grote, zwarte, oneetbare zaden. Sommige variëteiten, hoewel niet alle, produceren schilferige depressies op hun huid, waarbij hoe meer depressies zich ontwikkelen, hoe meer louche vruchten er zullen zijn.

PuurGezond Weet

Seizoenen/Beschikbaarheid

Het Cherimoya-seizoen begint in de late herfst en loopt door de winter en de lente.

Voedingswaarde

Hoog in calorieën, 300 gram fruit heeft ongeveer 170 calorieën. Het bevat veel vezels, is een goede bron van vitamine C en calcium en bevat niacine en fosfor.

Cherimoya Nutrition Facts and Health Benefits

Toepassingen

Rijpe Cherimoya hebben een delicate, zoete smaak en textuur die het duidelijkst naar voren komt als ze vers worden gegeten. Snijd stukjes Cherimoya en voeg toe aan salades met kiwi, aardbei, papaya of ander tropisch fruit. Schep het vruchtvlees van de schil en meng het in smoothies en shakes. Voeg gepureerde pulp toe aan yoghurt of vries met kokos melk in tot semifreddo. Top bladerdeeg met plakjes Cherimoya en verse bessen, en bak in een taart. Oogst fruit wanneer de schil lichtgeel of bleekgroen wordt, of wanneer de schil een beetje aanvoelt. Om te bewaren, op kamertemperatuur bewaren tot het rijp is. Verpak rijp fruit en bewaar het tot vier dagen in de koelkast.

Cherimoya Plant Care: Tips For Growing A Custard Apple Tree

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Cherimoya-bomen zijn inheems in de Andes-valleien van Peru, Ecuador en Colombia. Tegenwoordig worden ze commercieel geteeld in Australië, Zuid-Amerika, Azië, Spanje, Italië en Californië.