Rode ui

Rode uien zijn klein tot middelgroot, met een gemiddelde diameter van 10-15 centimeter, en zijn rond tot licht ovaal van vorm. De bol is verpakt in een roodpaarse dunne, papierachtige huid die delicaat is en gemakkelijk afbladdert bij aanraking. Onder de schil bevindt zich een bordeauxrode wijnkleurige schede die het vlees beschermt, en het donkerpaarse vruchtvlees is stevig, knapperig en grof met veel lagen witte en paarse ringen. Rode uien zijn knapperig, scherp, zoet en licht pittig als ze rauw en gekookt zijn, hun smaak vermindert en wordt iets zoeter. De intensiteit van de scherpe smaak varieert afhankelijk van de leeftijd, de specifieke variëteit en de hoeveelheid zwavel in de groeiende grond of de gebruikte meststof.

Veggipedia

Voedingswaarde

Rode uien bevatten vitamine C, vezels, ijzer en calcium. Ze hebben ook een hoog gehalte aan polyfenolen en flavonoïden, waaronder een grote hoeveelheid quercetine, dat antioxiderende eigenschappen biedt die bijdragen aan de algehele gezondheid, en zwavel, dat ontstekingsremmende processen in het lichaam bevordert.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Rode uien zijn jaarrond verkrijgbaar.

Rode uien - De Buurman - Maaltijdbox en lokale verse webshop voor de regio Zwolle

Toepassingen

Rode uien zijn het meest geschikt voor zowel rauwe als gekookte toepassingen zoals grillen, braden, smoren, karamelliseren en beitsen. De grof getextureerde uien worden veel gebruikt als sandwichui en kunnen worden gelaagd op hamburgers, wraps, gyros en panini’s. De uien kunnen ook worden gesneden en in groene bladsalades worden gegooid, in salsa of guacamole worden gehakt, of in rode wijnazijn worden gebeitst en op taco’s, pizza’s en gebakken rijst worden gelegd. Naast verse bereidingen kunnen Rode uien worden gegrild voor een rokerige smaak. Rode uien passen goed bij eieren, avocado’s, olijfolie, noten, gegrild vlees, smeltende en verse kazen, zure ingrediënten zoals citrus, azijn en tomaten, levendige kruiden zoals basilicum, koriander, peterselie en dragon en verwarmende kruiden zoals komijn, cayennepeper, kaneel en anijs. De bollen zijn 1-2 maanden houdbaar in een koele, droge en donkere plaats met goede luchtcirculatie. Wanneer gesneden, zijn rode uien 7-10 dagen houdbaar wanneer ze in een afgesloten container in de koelkast worden bewaard.