Pitaja

Plumcots variëren in grootte en uiterlijk, afhankelijk van de specifieke variëteit, en zijn over het algemeen rond, ovaal tot ovaal van vorm met gebogen randen. De dunne schil van de vrucht varieert van glad, strak en glanzend tot licht pluizig en is te vinden in bonte tinten rood, oranje, paars, geel en groen. De schil kan ook gevlekt zijn en er is een prominente hechtlijn die zich aan één kant uitstrekt van de stengelholte tot de bodem van de vrucht. Onder het oppervlak kan het vruchtvlees lichtgeel, amberkleurig, rood tot een gemarmerde rood-witte tint zijn, en het is waterig, halfvast, dicht en zacht met een sappige consistentie. Het vruchtvlees omhult ook een centrale bruine pit die ofwel stevig vastzit of gemakkelijk kan worden verwijderd. Plumcots hebben een lichte, bloemige geur en variëren van zeer zoet tot scherp, zoet en pittig, afhankelijk van het suiker- en zuurgehalte.

Encyclopedie: wat is een pluot?

Voedingswaarde

Plumcots zijn een uitstekende bron van vitamine C om het immuunsysteem te versterken, vitamine A om de gezonde werking van organen te behouden en vezels om het spijsverteringskanaal te reguleren. De vruchten bevatten ook kalium om het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen, calcium en fosfor om botten en tanden te beschermen, en donkerder gepigmenteerde variëteiten bieden een rijke bron van antioxidanten om de cellen te beschermen tegen vrije radicalen en externe milieuschade.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Plumcots zijn beschikbaar in de late lente tot de zomer.

Fruit newcomer pluots a sought-after treat | Food and Cooking | qctimes.com

Toepassingen

Plumcots hebben een zoetzure smaak die goed geschikt is voor zowel rauwe als gekookte bereidingen. Net als andere steenvruchten, kunnen Plumcots het best vers worden genoten als ze rijp zijn en kunnen ze met of zonder schil worden geconsumeerd, afhankelijk van de voorkeur. Plumcots kunnen worden gesneden voor groene salades, graanschalen, yoghurt en ijs, of ze kunnen worden gemengd in smoothies of als eetbare component in sprankelende cocktails worden gedruppeld. De vruchten kunnen ook in salsa worden gehakt, gesneden en gedompeld in donkere chocolade, of worden gebruikt als topping over wafels, toast en pannenkoeken. Naast verse bereidingen kunnen Plumcots worden gebakken in scones, cakes, taarten en chips, gestoofd in jam, gelei en boter, of licht gegrild of gepocheerd voor een gezond dessert. De vruchten kunnen ook dun worden gesneden en gekookt in warme, kaasachtige sandwiches, gemengd en ingevroren in sorbet of ijslolly’s, of geserveerd met gegrild vlees. Plumcots passen goed bij ahornsiroop, bruine suiker, vanille, fruit zoals mango, perziken, ananas en meloen, noten zoals amandelen, pistachenoten en walnoten, kazen zoals geitenkaas, mozzarella, ricotta en manchego, en kruiden zoals munt, basilicum en citroenverbena. Hele, ongewassen Plumcots moeten op kamertemperatuur worden gerijpt. Eenmaal rijp kunnen de vruchten nog 3 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. ongewassen Plumcots moeten op kamertemperatuur worden gerijpt. Eenmaal rijp kunnen de vruchten nog 3 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard.