Moerbei

Moerbeien zijn botanisch niet geclassificeerd als een bes, maar eerder als een aggregaat van vele kleine fruitclusters die rond een centrale stengel zijn gerangschikt. Ze lijken qua uiterlijk op een langwerpige braam, hoewel ze, afhankelijk van de variëteit, kunnen rijpen tot diep paars, zwart, rood of wit. Moerbeien hebben een goede balans tussen zoete en zure smaken, soms met een vleugje bakkruiden of houtachtige ceder. De aromatische, diepgekleurde vruchten zijn fragiel en stroperig en staan ​​erom bekend bij de minste aanraking vlekken te maken. De productieve moerbeibomen kunnen tot 80 meter lang worden, en sommige soorten kunnen eeuwenlang leven en fruit produceren.

Moerbeien • Gezonde Tips

Voedingswaarde

Moerbeien bevatten goede hoeveelheden bètacaroteen, ijzer, kalium, mangaan, foliumzuur en vitamine A, C, K en vitamine B-complex. Ze zijn rijk aan antioxidanten, waaronder anthocyanine, dat verantwoordelijk is voor de dieprode of paarse kleuring in fruit en groenten. Moerbeien staan ​​er ook om bekend dat ze resveratrol bevatten, een plantaardig bestanddeel dat werkt als een antioxidant in het lichaam, en wordt bestudeerd vanwege zijn potentiële ziektebestrijdende en anti-verouderingseigenschappen.

Verse moerbei, zwarte rijpe en rode onrijpe moerbeien op de tak. | Premium Foto

Seizoenen/Beschikbaarheid

Moerbeien zijn midden in de zomer verkrijgbaar.

Actuele feiten

Moerbeien behoren

 tot de familie Moraceae, ook wel de moerbei- of vijgenfamilie genoemd, en ze behoren tot het geslacht Morus, een van de meest complexe in het plantenrijk. Zo complex zelfs dat er geen concrete consensus is over het exacte aantal soorten moerbeien. Hoewel er minstens 100 verschillende soorten zijn gedocumenteerd, samen met talrijke hybriden, worden slechts 10 tot 16 daarvan door botanici geaccepteerd als echte moerbeisoorten.

Toepassingen

Moerbeien worden vaak gebruikt in ijs, sorbet, jam, gelei, dranken, gastriques en gebak, vooral taarten. Ze kunnen bramen vervangen, maar zijn aanzienlijk zoeter en hebben een lager vochtgehalte. Zorg ervoor dat u hun binnenste stengel verwijdert, die vezelig kan zijn, of pureer grondig om ongewenste fragmenten te voorkomen. Gratis combinaties zijn onder andere braambessen, steenfruit, jonge kazen, varkensvlees, eend, basilicum, munt, bakkruiden en rucola, room, mascarpone en citroen.