Mangistan/Mangosteen

Mangosteen is een tropische vrucht ter grootte van een mandarijn, met een gemiddelde diameter van vijf tot zeven centimeter. Het heeft een dikke, gladde, leerachtige, bordeauxkleurige schaal met ongeveer vier tot acht platte en houtachtige lobben gerangschikt in een rozet aan de top. In de dikke schil zitten gemiddeld vijf of zes driehoekige, naar bloemen geurende segmenten van wit, sappig, zacht vruchtvlees, dat ofwel pitloos is of slechts een paar platte zaden bevat. Het aantal lobben aan de buitenste top van de vrucht correleert eigenlijk met het aantal segmenten binnenin. Mangostans bieden een zoetzure tropische smaak met tonen van lychee, perzik, aardbei, ananas en karamel.

De geheimen van de mangosteen | Thailandblog

Voedingswaarde

Mangosteen biedt een verscheidenheid aan essentiële vitamines, mineralen en vezels, en is gebruikt om een ​​reeks gezondheidsproblemen te behandelen, van bloedsuikercontrole tot gewichtsverlies, tot het behouden van een gezonde huid, hoewel er meer onderzoek nodig is naar de gezondheidsvoordelen van het fruit om bepaalde correlaties ondersteunen.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Mangostanen zijn beschikbaar van de vroege zomer tot de vroege winter.

MTRS-Verse Mangosteen 1kg - Hikifood

Toepassingen

Mangostans worden het meest gebruikt als rauwe toepassingen en worden vers of geperst gegeten. Rijpe vruchten zullen zacht zijn, toegeven aan druk, en kunnen in het midden worden ingekerfd en vervolgens vrij gemakkelijk worden geschild, ondanks de dikke schil. Gebruik een scherp mes om de schaal helemaal rond het midden door te snijden en til de bovenste helft op. Wees voorzichtig bij het verwijderen van het vruchtvlees van de andere kant, want de schil bevat een paars sap dat vlekken kan maken. Mangostans kunnen ook worden ingeblikt of ingevroren, hoewel sommigen zeggen dat deze methoden de delicate smaak en textuur in gevaar brengen.