Braam

Bramen worden gekenmerkt door hun kleur, hun unieke samenstelling en hun smaak. Net als frambozen zijn bramen technisch gezien geen bes, maar eerder een samengestelde vrucht van individuele steenvruchten die bij elkaar worden gehouden door zeer fijne, bijna onzichtbare haartjes. Bramen hebben geen hol hart, maar een stevige, eetbare kern. Wanneer ze rijp zijn, hebben bramen een diepe inktachtige glans met paarse highlights. Ze zijn sappig en zacht. Hun smaak is zoet, licht scherp, met aardse ondertonen.

5 recepten voor oogst van bramen, druiven en vijgen ⋆ DailyGreenspiration

Seizoenen/Beschikbaarheid

Bramen zijn het hele jaar door verkrijgbaar met een hoogseizoen in de zomer.

Actuele feiten

Bramen zijn een braamvrucht binnen de Rosaceae-familie. Een lid van het geslacht Rubus, er zijn honderden specifieke variëteiten van bramen. De naam Blackberry wordt vaak gebruikt als een generieke term die verwijst naar een breed scala aan bosbessen die als bramen worden beschouwd. Deze omvatten loganbessen, boysenbessen, marionberries en ollalieberries.

Voedingswaarde

Bramen zijn een goede bron van vitamine A en C, ijzer, calcium en voedingsvezels. Bramen krijgen hun donkerpaarse pigmentatie van de fytonutriënt anthocyanine, die ook antioxiderende eigenschappen heeft.

Toepassingen

Door de zoetzure smaak en aardse kwaliteit van bramen kunnen ze worden gebruikt in zowel zoete als hartige toepassingen. De matig hoge zuurgraad van bramen doorbreekt de rijke smaken van romige en oude kazen of rijk vet vlees. Bramen kunnen worden toegevoegd aan ijs, jam en gebak. Bramen passen ook goed bij noten, oude balsamico-azijn, groene salades, vijgen en bladkruiden.

Bramen, oei wat mooi! - MergenMetz

Etnische/culturele informatie

In een studie uit 2006, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, hebben wetenschappers aangegeven dat het gehalte aan antioxidanten van bramen veel groter was dan dat van andere voedingsmiddelen, waardoor ze een van de beste kankerbestrijdende voedingsmiddelen zijn.

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Bramen hebben een complexe afstamming, met inheemse soorten op verschillende continenten, waaronder Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Inheems in de Pacific Northwest, Rubus ursinus is de meest voorkomende commercieel geproduceerde soort in Noord-Amerika. In Europa zijn er zes soorten die de verzamelsoort Rubus fruticosus worden genoemd. Bramen gedijen goed in een gematigd klimaat waar het weer mild en vochtig is.