Longan

Variërend in grootte van een olijf tot een kleine pruim en bolvormig tot eivormig van vorm, hebben Longans een dunne, ruw tot stekelig bruine gemakkelijk te verwijderen schaal, een vruchtwand genaamd, die de grijsachtig witte doorschijnende pulp bedekt. In het midden van het sappige vruchtvlees bevindt zich een groot glad gitzwart zaad met een witte eivormige kenmerkende vlek. Met een vruchtvlees dat doet denken aan een geschilde druif, is de smaak heerlijk zoet en wordt vaak omschreven als een mysterieus smakende mix van musk, spar en gardenia.

Thais fruit: Longan | Thailandblog

Seizoenen/Beschikbaarheid

Longan is beschikbaar van de winter tot het voorjaar.

Actuele feiten

Nieuwe Longan-variëteiten bieden een betere verhouding tussen pulp en pit en veel zijn “hardsteen”.

Voedingswaarde

Longan is een uitstekende bron van kalium en vitamine C en bevat wat natrium.

Toepassingen

Pocheer Longan in lichte suikersiroop. Schil en pit, gebruik je op dezelfde manier als lychees of ontpitte kersen in dessertsoepen, smoothies, fruitsalades, cocktails en zoetzure gerechten.

Longan 1kg – Growers Market Express

Etnische/culturele informatie

De Longan is een van de meest gewaardeerde vruchten in Azië. Vooral in Thailand wordt de Longan-vrucht zeer gewaardeerd en wordt deze over het algemeen bij kamertemperatuur gegeten. De Thaise naam voor deze bijzondere vrucht is Lam-Yai.

Lychee Vs. Rambutan Vs. Longan: How Are They Different?

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Inheems in China en India, is Longan-fruit een belangrijk gewas in Zuidoost-Azië. De Chinezen noemden het “Dragon’s eye” vanwege de witte oogvormige markering op de pit.