Black Sapotes

Black Sapotes zijn ronde, gedrongen vruchten die lijken op een persimoen. De schil van een Black Sapote is aanvankelijk olijfgroen en wordt donkerder naarmate hij rijpt en er zullen af ​​en toe zwarte spikkels ontstaan. Het vruchtvlees is wit als het onrijp is en wordt donkerbruin tot bijna zwart als het rijp is. Het heeft een zoete, custardy, chocolade-achtige smaak, en zo kreeg het zijn bijnaam. Er zijn enigszins grote, oneetbare, amandelvormige zaden die als een pit in het midden van de vrucht zijn geclusterd. Meestal wordt het fruit onrijp gekocht; het kan tot tien dagen duren voordat het rijp is.

Zwarte zapote: fruit met chocoladesmaak uit Zuid-Amerika - FreshMAG

Seizoenen/Beschikbaarheid

Black Sapotes zijn beschikbaar in de nazomer en tijdens de wintermaanden.

Actuele feiten

De Black Sapote, of zwarte persimoen in Hawaï, staat algemeen bekend als de ‘chocoladepudding fruit‘. De tropische vrucht is niet echt verwant aan de sapote zoals de naam doet vermoeden; het is in plaats daarvan gerelateerd aan de persimoen en maakt deel uit van de Ebenaceae-familie. Botanisch worden ze geclassificeerd als Diospyros digyna (en soms Diospyros obtusifolia).

Voedingswaarde

Black Sapotes bevatten veel vitamine A en C, evenals vezels, kalium, calcium en fosfor. Ze bevatten ook sporen van ijzer.

Toepassingen

Black Sapotes staan ​​bekend om hun chocolade-achtige smaak en worden daarom meestal gebruikt voor desserttoepassingen zoals mousse, ijs of een vulling voor taarten. Het donkere vruchtvlees kan eruit worden geschept en rauw worden gegeten; het wordt echter bij voorkeur gezoet en toegevoegd aan dranken of ijsjes, cakes en shakes. Het fruit past goed bij citrus, zoals sinaasappels en citroenen, waardoor het een mooie vulling is voor taarten. Black Sapote-pulp kan worden gemengd met melk en nootmuskaat voor pudding, of worden gemengd met ananassap voor een verfrissend drankje. Bewaar Black Sapotes op het aanrecht tot ze rijp zijn, eenmaal rijp, maximaal drie dagen in de koelkast.

Zwarte zapote: de vrucht met chocoladesmaak - FreshMAG Belgium

Etnische/culturele informatie

Zwarte Sapotes worden gebruikt in keukens in tropische gebieden over de hele wereld. In de Filippijnen wordt het tropische fruit gevild, ontpit en wordt het vruchtvlees geserveerd met een topping van sinaasappel– of andere citrussappen en wordt het ook gebruikt voor taart- of gebakvullingen. Mexicanen pureren het vruchtvlees en mengen het met cognac en serveren het met slagroom voor een volwassen dessert.

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Black Sapotes zijn inheems in de zuidelijke regio van Mexico en groeien aan de oostkust in Jalisco en kunnen helemaal tot aan de westkust in Yucatan worden gevonden. Aangenomen werd dat de vrucht eind 17e eeuw vanuit Spanje naar Mexico was gekomen en eind 18e eeuw naar de Filippijnen. De vrucht is nu te vinden in Hawaii, Cuba, Puerto Rico en op het kleine eiland Mauritius voor de kust van Afrika. Black Sapote groeit niet goed in Nederland, vooral omdat de temperaturen te laag zijn. Het tropische winterweer is ideaal voor de Black Sapote, waardoor het een van de weinige vruchten is die in de wintermaanden beschikbaar zijn in subtropische en tropische streken.