persimoen

Dadelpruimen zijn voorbodes van de winter. Ze verschijnen in oktober en november, net op tijd om gekruide broden te bakken voor Thanksgiving of in plakjes te snijden voor vakantiesalades. In Californië, waar het grootste deel van het gewas in de VS groeit, zijn ze een van de weinige bomen die daadwerkelijk van kleur veranderen als het weer afkoelt, waardoor ze een vluchtige glimp van traditionele herfstkleuren opvangen.

Persimmon - Assortiment - Special Fruit

Op een bepaald moment in de afgelopen vijftien jaar is de persimoen van weinig bekend speciaalfruit uitgegroeid tot een ontluikende massamarktster. ze werden voornamelijk verkocht op Aziatische markten, speciaalzaken zoals Dean & DeLuca en boerenmarkten in Californië. Tegenwoordig kun je het fruit in kratten kopen – zoals die waar tientallen mandarijnen in staan. Het feit dat dadelpruimen op grote schaal beschikbaar komen, betekent echter niet dat consumenten het beste fruit krijgen dat beschikbaar is – of zelfs dat ze weten waar ze op moeten letten.
 

Dadelpruimen zijn boomvruchten verwant aan de dadelpruim, de zwarte zapote en de mabolo. De meeste gekweekte dadelpruimen zijn varianten van de soort Diospyros kaki (ook wel oosterse dadelpruimen, Japanse dadelpruimen of kaki genoemd), die inheems is in China en wordt aangetroffen in Japan, Myanmar, de Himalaya en delen van Noord-India. Er is ook een tweede, verwante soort persimmon, Diospyros virginiana.

Bestel nu Kaki Persimmon Online bij de Specialist - Groentebroer.nl

Persimmon-ondersoorten kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: samentrekkende dadelpruimen, die oneetbaar zijn als ze stevig zijn en extreem rijp en zacht moeten worden voordat ze kunnen worden gegeten, en niet-samentrekkende dadelpruimen, die hard of zacht kunnen worden gegeten, met de schil Aan. In Nederland is de bekendste, de ronde gedrongen Fuyu.

 

De bekendste samentrekkende persimmon is de Hachiya, een langwerpige vrucht met een eikelachtige vorm. Als ze rijp zijn, hebben ze een zeer zachte, gladde textuur (sommigen zeggen misschien slijmerig). In Japan worden Hachiyas omgezet in een populaire zoete hoshigaki, die wordt gemaakt door het rijpe fruit te schillen, het voorzichtig aan een paal te hangen en het elke dag zachtjes te masseren, zodat de sappen verdampen en de suikers eruit worden getrokken om de buitenkant te bedekken. In Nederland worden Hachiya’s meestal gebruikt om gebakken goederen te maken, zoals persimmonbrood.