Zoete aardappel

Zoete aardappelen hebben over het algemeen dezelfde cilindrische vorm met taps toelopende uiteinden, maar ze kunnen in grootte variëren, tot 12 inch lang en met een gewicht tot ongeveer een pond. De relatief gladde schil kan in kleur variëren van wit tot goudbruin of koperrood tot paars, en het dichte vruchtvlees kan stevig of zacht zijn, variërend van wit tot geel of oranje, of zelfs paars tot diep magenta-paars. Over het algemeen hebben variëteiten met wit vruchtvlees een stevigere en drogere textuur, terwijl variëteiten met oranje vruchtvlees zacht en vochtig zijn. Zoete aardappelen bieden een suikerzoete smaak met aardse ondertonen en hints van nootachtigheid, waarbij sommige soorten zoeter zijn dan andere.

Gevulde zoete aardappel » Au Bain-Marieke

Seizoenen/Beschikbaarheid

Zoete aardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Actuele feiten

Zoete aardappelen zijn botanisch geclassificeerd als Ipomoea batatas. Ondanks hun gemeenschappelijke naam, zijn zoete aardappelen niet alleen zoete aardappelen. In feite zijn ze botanisch niet eens verwant aan de standaardaardappel, een stengelknol in de nachtschadefamilie, terwijl zoete aardappelen de eetbare vergrote wortels zijn.

Voedingswaarde

Zoete aardappelen behoren tot de gezondste groenten vanwege hun hoge gehalte aan vitamine A, C, ijzer, kalium en vezels. De oranjevlezige variëteiten zijn ook een uitstekende bron van bètacaroteen, die ons lichaam omzet in vitamine A. Zoete aardappelen zitten boordevol complexe koolhydraten, die het lichaam gebruikt voor energie, en ze bieden ook antioxidanten, die zijn drie keer meer geconcentreerd in de huid dan het vlees.

Zoete aardappel | Love my Salad

Toepassingen

Zoete aardappelen kunnen zowel in hartige als zoete toepassingen worden gebruikt. Ze worden geserveerd als gekookte groente in hele of gepureerde vorm en kunnen worden gebakken, geroosterd, gestoomd, gekookt, gestoofd of gebakken. Zoete aardappel kan in dunne plakjes worden gesneden en gebakken voor gebruik in stoofschotels, ratatouille of lasagne, in blokjes gesneden en gestoofd in soep, chili of kokoscurry, of in partjes gesneden en gebakken, geserveerd met je favoriete dipsaus. Zachte en suikerachtige variëteiten met oranje vruchtvlees worden zelfs gebruikt in brood- en cakerecepten, of als taartvulling, goed te combineren met kruiden zoals nootmuskaat, kaneel en piment, en de zoete smaken van ahornsiroop of bruine suiker.