Japanse wijnbes

Als je van frambozen houdt, zul je waarschijnlijk hals over kop vallen voor de bessen van Japanse wijnbesplanten. Nooit van hen gehoord? Wat zijn Japanse wijnbessen en met welke methoden voor de vermeerdering van Japanse wijnbessen krijg je wat van je eigen bessen?

Lees verder voor meer informatie. Wat zijn Japanse wijnbessen? Japanse wijnbessenplanten ( Rubus phoenicolasius ) zijn niet-inheemse planten in Nederland, hoewel ze te vinden zijn in het oosten van Canada, New England en het zuiden van New York, maar ook in Georgië en in het westen tot Michigan, Illinois en Arkansas. Groeiende Japanse wijnbessen zijn inheems in Oost-Azië, met name Noord-China, Japan en Korea. In deze landen vindt u waarschijnlijk groeiende kolonies Japanse wijnbessen op open plekken in laagland, bermen en bergvalleien. Ze werden naar Nederland gebracht rond 1890 als fokdieren voor blackberry cultivars. Een bladverliezende struik die ongeveer 2,7 m hoog wordt.

De vrucht ziet eruit en smaakt bijna precies als een framboos met een vleugje meer sinaasappel en een kleiner formaat. De plant heeft rode stengels bedekt met delicate haren met limoengroen blad. De kelk (kelkbladen) zijn ook bezaaid met fijne, kleverige haren die vaak worden gezien bezaaid met gevangen insecten. De insecten spelen een belangrijke rol in het voortbestaan ​​van de Japanse wijnbes.

Rubus phoenicolasius, Japanese wineberry, Troutville, Virg… | Flickr

De kleverige haren zijn het afweermechanisme van de plant tegen sapminnende insecten en dienen om de zich ontwikkelende vruchten ertegen te beschermen. Deze gecultiveerde bes, ook wel wijnframboos genoemd vanwege zijn vergelijkbare uiterlijk, is nu genaturaliseerd in het oosten van Nederland, waar hij vaak groeit naast hickory- , eiken- , esdoorn- en essenbomen.

In de binnenste Coastal Plains van Virginia wordt wijnbes gevonden die groeit naast boxelder, rode esdoorn , rivierberk, groene es en plataan . Gezien het feit dat wijnbes wordt geassocieerd met bramen (jongen, zijn ze ooit invasief) en gezien de wijdverbreide introductie in het ecosysteem, vraagt ​​​​men zich af wat de invasiviteit van Japanse wijnbessen is.

Je hebt het geraden. De plant wordt bestempeld als een invasieve soort in de volgende staten: Connecticut Colorado Delaware Massachusetts Washington DC Maryland Noord Carolina New Jersey Pennsylvania Tennessee Virginia West Virginia Japanse wijnbessenvermeerdering Japanse wijnbes zaait zelf terwijl zijn ongebreidelde verspreiding door de oostelijke naar zuidoostelijke staten toetreedt.

Als u uw eigen wijnbes wilt kweken, kunt u ook bij veel kwekerijen planten halen. Kweek wijnbes in lichte, middelzware of zware grond (respectievelijk zand, leem en klei) die goed doorlatend is. Het is niet kieskeurig over de pH van de grond en zal gedijen in zure, neutrale en alkalische bodems. Hoewel het de voorkeur geeft aan vochtige bodemgesteldheid, kan het in halfschaduw of geen schaduw worden gekweekt. De plant is perfect voor een bostuin in gevlekte schaduw tot halfzon. Net als bij zomerframbozen, snoei je de oude vruchtstokken als ze uitgebloeid zijn om de plant klaar te maken voor de vrucht van volgend jaar.