Aprium

Aprium vruchten zijn kleine, ronde vruchten met af en toe een roodgebloeide, oranje schil. Ze hebben een diameter van 5 tot 6 centimeter en hebben een karakteristieke  abrikoos vorm met een gedefinieerde hechtdraad die van stengel tot punt loopt. De gladde huid is bedekt met een lichte donslaag en biedt een stevige textuur. Het feloranje vruchtvlees is sappig en plakt niet aan het centrale zaad. Aprium-vruchten zijn erg zoet met weinig zuur en een overheersende abrikozensmaak met hints van framboos en pruim.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Aprium-vruchten zijn beschikbaar in het late voorjaar tot de zomer.

Aprium® Information and Facts

Actuele feiten

Aprium hybride vruchten zijn het resultaat van een complexe kruising tussen pruimen en abrikozen. Botanisch worden ze geïdentificeerd als Prunus armeniaca x Prunus salicina en zijn ruwweg 75% abrikoos en 25% pruim. Het proces van het maken van een Aprium, of wat botanici een ‘interspecifieke hybride’ noemen, duurt vele jaren en vereist een zeer gecontroleerde kweekomgeving. Sinds het begin van de jaren negentig zijn er veel verschillende Aprium-cultivars gecreëerd, waaronder Flavorella, Bella Sweet en Honey Gold, allemaal ontwikkeld om gedurende het seizoen op verschillende tijdstippen te rijpen.

Voedingswaarde

Aprium fruit is een uitstekende bron van vitamine A en C en vezels. Ze zijn ook een bron van calcium, ijzer en eiwitten.

Toepassingen

Aprium-vruchten zijn ideaal om rauw te eten, kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan zoete toepassingen en kunnen worden gebruikt als vervanging in elk recept waarin abrikozen nodig zijn. Ze kunnen worden toegevoegd aan verse fruitsalades, groene salades, of voor een aperitief kunnen de vruchten worden gehalveerd en gegarneerd met zachte kazen of noten. Aprium-vruchten kunnen ook worden gekookt of gemacereerd voor jam, sauzen, bevroren desserts of dranken. Gratis combinaties zijn onder meer ander steenfruit, honing, eivla, lavendel, citrus, sterke kruiden, noten, zachte kazen en vanille. Rijp Aprium-vruchten bij kamertemperatuur en bewaar ze vervolgens tot vijf dagen in de koelkast.

Etnische/culturele informatie

Aprium vruchten worden gecreëerd door eerst een pruim en een abrikoos te kruisbestuiven. Abrikozenpollen worden gebruikt op pruimenbomen, wat resulteert in pruimen met zaden die vrucht dragen en dat is een 50/50 kruising. Het zaadje wordt geplant en wordt wat telers de ‘moederstam’ noemen. Deze ‘moederboom’ kan zowel een Aprium als een pluot produceren, die genetisch 75% pruim en 25% abrikoos is. Als pruimenpollen worden gebruikt voor bestuiving, zal de resulterende vrucht overwegend pruimkenmerken hebben en wordt het als een pluot beschouwd. Als abrikozenpollen worden gebruikt, zal het fruit voornamelijk abrikozenkwaliteiten hebben en als een Aprium worden beschouwd.

Aardrijkskunde/Geschiedenis

Aprium-vruchten werden eind jaren tachtig samen met pluots ontwikkeld door Floyd Zaiger van Zaiger Genetics, in Modesto, Californië. De vrucht is het resultaat van een lang en veelzijdig proces dat meerdere generaties van kruisingen in beslag neemt die tot wel vijftien jaar duren. Toen het eerste proces eenmaal was ontwikkeld, begonnen telers in het hele land hun eigen kruisingen te maken. Verschillende boomgaarden in Central Valley, Californië hebben eigen cultivars gecreëerd die populair zijn bij thuistelers en die een verscheidenheid aan oogstdata bieden voor commerciële en kleine familietelers.