Abrikoos

Abrikozen zijn kleine, ronde tot enigszins langwerpige vruchten met een gladde en fluweelzachte schil. De schil heeft vaak een roze blos en kan in kleur variëren van lichtgeel tot goudkleurig tot gebrand oranje, afhankelijk van de variëteit en hoe rijp ze zijn. Het vruchtvlees is glad, sappig, zacht en zoet, met op het einde een beetje zuur. De smaak wordt vaak omschreven als ergens tussen een perzik en een pruim. Abrikozen worden geclassificeerd als steenvruchten of steenvruchten, gekenmerkt door hun dunne schil, vlezig midden en enkele, harde, centrale schaal die een pit of steen omsluit.

Abrikozen - t Lichterhof

Voedingswaarde

Abrikozen zijn een goede bron van vitamine A en C, kalium, calcium, ijzer en bètacaroteen. Op een of ander moment zijn abrikozen geprezen om kanker, tumoren, zwellingen, zweren, hartaandoeningen en meer te behandelen. Historisch gezien hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de Chinese geneeskunde, waar men denkt dat ze het lichaam regenereren en ontgiften.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Abrikozen zijn verkrijgbaar in het late voorjaar tot de zomer.

Actuele feiten

Abrikozen zijn leden van de rozenfamilie, nauw verwant aan de pruim, perzik, kers en amandel. Hun volledige botanische naam, Prunus armeniaca, is een verwijzing naar Armenië, waar de oude Grieken dachten dat de abrikoos vandaan kwam. Er zijn veel verschillende soorten abrikozen gefokt voor verschillende eigenschappen, van vroege, midden tot late rijping, tot superieure smaak, kleuring en zelfs het vermogen om langdurige verzending te weerstaan. Populaire abrikozencultivars zijn Blenheim, Sungold, Autum Royal, Moorpark en Royal Rosa. De abrikoos is ook een ouderfruit voor succesvolle hybriden, zoals de abrikoos-pruimkruising die een pluot, aprium of plumcot wordt genoemd. De meeste abrikozen uit de Nieuwe Wereld zijn eigenlijk van Europese of westerse oorsprong.