Bloedsinaalsappel

Bloedsinaasappelen hebben misschien een sinister klinkende naam, maar ze zijn slechts een natuurlijke mutatie van de standaard sinaasappelen. Deze mutatie leidde tot de productie van anthocyanines, die bosbessen blauw en bloedsinaasappels felrood maken. De bloedsinaasappel werd eerst in Italië verbouwd, maar heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid. 

Sappig verhaal: alles over de bloedsinaasappel

Hoewel er tientallen soorten bloedsinaasappel zijn, zijn er in Nederland drie hoofdsoorten: de Moro, de Sanguinetii en de Tarocco. Hoewel elk een unieke smaak heeft, bieden ze allemaal vergelijkbare voedingsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

De antioxidanten, mineralen en andere voedingsstoffen in bloedsinaasappelen kunnen veel gezondheidsvoordelen bieden. Vitamine C helpt het lichaam te genezen door gezonde bloedvaten en spieren te ondersteunen. Het is ook een belangrijke vitamine voor het verbeteren van je ijzer-opname .

Bloedsinaasappels bieden ook:

Antioxidanten

Bloedsinaasappels zitten vol met anthocyanen, een soort antioxidant. Dit zijn de pigmenten die ze hun donkerrode kleur geven. Deze antioxidanten staan ​​bekend om hun anti- kanker eigenschappen. Ze helpen je lichaam schade door vrije radicalen te verminderen, waardoor de kans kleiner wordt dat de cellen (kanker-cellen) worden.

Bloedsinaasappels | Udea | Verbindend in biologisch

Cholesterol verordening

Bloedsinaasappels zitten, net als veel andere soorten citrusvruchten, vol vitamine C. Volgens recente onderzoeken kan dit helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Volgens één onderzoek kan het regelmatig consumeren van vitamine C niet alleen je “slechte” LDL-cholesterol aanzienlijk verlagen, het kan ook helpen om je “goede” HDL-cholesterolgehalte te verhogen.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Een ander voordeel van vitamine C in bloedsinaasappels is het vermogen om je immuunsysteem te versterken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgt, omdat het in water oplosbaar is en je lichaam het niet kan opslaan. Regelmatig voldoende vitamine C consumeren helpt je immuunsysteem en vooral je witte bloedcellen efficiënt te laten werken. 

Bescherming tegen beroertes

Bloedsinaasappels zijn ook rijk aan flavonoïden, de verbinding die de rijke smaak van deze vruchten produceert. Deze verbinding kan voor sommige mensen het risico op beroertes helpen verminderen. onderzoek heeft aangetoond dat het eten van meer flavonoïden het risico op ischemische beroertes aanzienlijk vermindert. 

Voeding

Bloedsinaasappels zijn rijk aan antioxidanten, die de stress van oxidatie helpen verminderen en het risico op chronische gezondheidsproblemen zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes verlagen . 

Voedingsstoffen per portie

Eén middelgrote bloedsinaasappel bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Calorieën: 70
 • Eiwit: 1 gram
 • Vet: 1 gram
 • Koolhydraten: 15 gram
 • Vezel: 3 gram
 • Suiker: 12 gram

Bloedsinaasappels zijn ook een geweldige bron van:

De vezels in bloedsinaasappels zijn er in twee vormen: oplosbaar en onoplosbaar. Beide soorten helpen je spijsvertering. Oplosbare vezels veranderen in een gel in uw maag en absorberen cholesterol voordat het in uw bloedbaan kan komen, waardoor het cholesterolgehalte wordt verlaagd. Ondertussen werken onoplosbare vezels als een prebioticum. Dit betekent dat het de goede bacteriën in je darmen iets te eten geeft en een gezonde spijsvertering ondersteunt.

Bloedsinaasappel: alle informatie + recepten op een rij | Albert Heijn

Dingen om op te letten

Zoals alle citrusvruchten zijn bloedsinaasappelen zeer zuur. Dit kan bij sommige mensen leiden tot brandend maagzuur, dus wees voorzichtig als u vatbaar bent voor zure reflux.

Bloedsinaasappels zitten ook vol kalium. Het is belangrijk om voldoende kalium in uw dieet te krijgen, maar te veel kan problemen veroorzaken voor mensen die bètablokkers hebben voorgeschreven. Deze medicijnen verhogen ook de kaliumspiegels, wat kan leiden tot overmatige schade aan uw hart.

Hoe bloedsinaasappels te bereiden

Bloedsinaasappelen zijn in het seizoen van december tot mei, dus ze zijn de perfecte keuze voor een wintersnack. Je vindt ze in grote supermarkten en boerenmarkten door het hele land. Ze worden meestal gekweekt in Californië en Arizona, maar ze zijn in het hele land verkrijgbaar.

Met hun zoete smaak en levendige kleur zijn bloedsinaasappels een geweldige aanvulling op desserts, ontbijten en zelfs hartige gerechten. 

Je kunt bloedsinaasappels rauw, gekookt of geperst consumeren. Hier zijn enkele suggesties voor manieren waarop u deze smakelijke vrucht kunt proberen:

 • Eet bloedsinaasappels rauw 
 • Snijd bloedsinaasappels en voeg ze toe aan salades
 • Gebruik bloedsinaasappels om sap te maken
 • Bloedsinaasappelmarmelade maken
 • Voeg bloedsinaasappelschijfjes toe aan een roerbakgerecht met sinaasappelkip
 • Mix met veenbessen voor een thematische fruitsalade
 • Voeg bloedsinaasappelschijfjes toe aan cocktails