Aardpeer/Sunchoke

Sunchokes hebben een dunne huid, knobbeltjes en lijken op gember. Deze knollen zijn gemiddeld 7,5 – 10 centimeter lang en vormen de wortelstam van een variëteit aan zonnebloemen die tot drie meter hoog kan worden. Sunchoke-variëteiten kunnen qua uiterlijk verschillen, sommige hebben “ogen” die lijken op aardappelen, sommige zijn glad, terwijl andere meer knobbelig zijn. De knollen hebben een lichtbeige tot geelbruin gekleurde schil, met een knapperig en sappig, ivoorkleurig vruchtvlees.

Aardpeer - Veggipedia

Voedingswaarde

De inulinerijke Sunchokes bevatten geen ander type koolhydraten, wat misschien de reden is waarom sommigen het ‘de aardappel van diabetici’ noemen. De zonnebloemknollen zijn ook vezelrijk en bevatten meer kalium dan de meeste andere groenten.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Sunchokes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met een hoogseizoen in de herfst en het vroege voorjaar.

Actuele feiten

Sunchokes zijn de bolvormige knollen van de plant die botanisch bekend staat als Helianthus tuberosus, een zonnebloemvariëteit. Sunchokes zijn ook algemeen bekend als aardpeer, zonnewortel, en topinamboer. De plant wordt voornamelijk vermeerderd vanwege zijn wortel, die zowel rauw als gekookt kan worden geconsumeerd.

De aardpeer dankt zijn Engelse naam aan Terneuzen | Trouw

Toepassingen

Van de knobbelige knol wordt gezegd dat hij het lekkerst is wanneer hij wordt geroosterd, hoewel hij rauw kan worden geserveerd in salades, gebakken als friet, gekookt en gepureerd of gepureerd tot een soep. Serveer rauw gesneden Sunchokes in een crudité met romige of vette dipsauzen. Om de dunne huid te verwijderen, schrobt u de choke onder stromend water en gebruikt u een dunschiller of de rand van een lepel om de huid rond grotere knobbelige gebieden te verwijderen. Sunchokes zijn tot een maand houdbaar in de koelkast als ze in plastic zijn verpakt.