Jabuticaba

Jabuticaba-vruchten hebben een ronde vorm en veranderen van heldergroen als ze onrijp zijn naar donkerpaars als ze volledig rijp zijn, waardoor het een uiterlijk krijgt dat lijkt op dat van een druif. De taaie schil van de Jabuticaba heeft een diameter van gemiddeld 2,5 cm en biedt een tanninerijke en harsachtige smaak. In de schil zit een vlezig, doorschijnend wit tot rozeroze vruchtvlees dat één tot vijf ronde en platte, lichtbruine zaden omgeeft. De smaak van het Jabuticaba-vlees wordt vergeleken met die van muscadine-druiven, die bekend staan ​​om hun fruitige en bloemige eigenschappen. Het is een bloembloemige boom, wat betekent dat de bloemen en vruchten rechtstreeks uit de stammen en grote takken van de boom groeien in plaats van uit stengels. Ze kunnen worden gevonden in kleine clusters of individueel op en neer de stam van de Jabuticaba-boom.

Royal Paradise Garden Rare Jaboticaba Fruit Live Layering Plant : Amazon.in: Garden & Outdoors

Voedingswaarde

Jaboticaba is een van de rijkste inheemse bronnen van antioxidanten, met name van anthocyanines, waarvan de meeste zich in de schil van de vrucht bevinden. De paarse schil van de vrucht bevat een aanzienlijke hoeveelheid tannines, in water oplosbare polyfenolen die het onderwerp zijn geweest van enige voedingsdiscussie over de vraag of ze goed of slecht zijn voor de mens. Sommige onderzoeken geven aan dat tannines een kankerverwekkende activiteit vertonen die bij sommige mensen, wanneer ze massaal worden geconsumeerd, de gezondheid negatief kan beïnvloeden. Recente studies tonen echter aan dat plantaardige tannines zoals gevonden in Jaboticaba-fruit een enorm antioxidantpotentieel hebben en worden gekoppeld aan een lange lijst van curatieve en preventieve gezondheidsvoordelen.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Jabuticaba is in de zomer verkrijgbaar in tropische klimaten.

Actuele feiten

Jaboticaba kan ook worden aangeduid als Braziliaanse druivenboom en is botanisch geclassificeerd als Plinia cauliflora en een lid van de Myrtaceae-familie. Het is een tropische of subtropische groenblijvende boom afkomstig uit Brazilië die paarse vruchten met een dikke schil produceert die op grote druiven lijken. Jabuticaba is een van de meest populaire inheemse vruchten in Brazilië. Het wordt veel vers geconsumeerd in het seizoen en als sapproduct en het hele jaar door te bewaren. Als gevolg van de zeer bederfelijke aard is vers Jabuticaba-fruit zelden beschikbaar buiten de directe teeltregio’s.