Dadel

Dadels zijn mollig en cilindrisch van vorm, ongeveer 2 tot 3 inch lang en een inch in diameter. De schil is glanzend en zacht met een esdoornbruine tint, en de vlezige amberkleurige pulp biedt een taaie textuur en snoepachtige zoetheid met hints van karamel, honing en kaneel. In de vlezige pulp zit een enkele langwerpige pit, die voor consumptie wordt verwijderd. Laat je niet afschrikken als er een beetje witte film op het fruitoppervlak zit, want dat zijn gewoon natuurlijke suikers die kristalliseren en naar de bovenkant van de schil stijgen. Dadelvruchten groeien in clusters op de dadelpalm en er kunnen meer dan 1.000 dadels op een enkele bos verschijnen. Van dadelpalmen is bekend dat ze wel 150 jaar oud worden, hoewel hun fruitproductie afneemt naarmate ze ouder worden.

Gedroogde dadel - Fruit op het werk | Fruitsnacks

Seizoenen/Beschikbaarheid

Medjool dadels zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Dadels zijn rijk aan vezels, koolhydraten, mineralen, vitamine B-complex en eiwitten, en bieden bijna alle twintig aminozuren. Ze bevatten ook calcium, ijzer, magnesium en meer kalium per gewicht dan een banaan. Veel van de voedingsstoffen in dadels zijn essentieel voor de gezondheid van het hart, de zenuwfunctie en het bevorderen van metabolische functies, en de vitamines in dadels zijn nodig voor het opbouwen van gezond spier- en lichaamsweefsel.

Dadels - Hijama & Cupping Nederland

Etnische/culturele informatie

De Medjool is altijd immens populair geweest in het hele Midden-Oosten. Het werd historisch gebruikt door de oude Egyptenaren voor het maken van enkele van de vroegste vormen van wijn, en door de moslims bij hun religieuze observaties. Er wordt aangenomen dat de dadel het eerste voedsel is dat Mohammed at nadat hij tijdens de ramadan zijn vasten had verbroken, en het is nog steeds een traditioneel onderdeel van de hedendaagse islamitische praktijk.