Clementine

Clementines zijn kleine tot middelgrote vruchten, met een gemiddelde diameter van 5 tot 10 centimeter, en variëren in vorm van rond, soms licht afgeplat, tot afgeplat. De huid is dun, helder oranje tot oranjerood en halfglad, variërend van glanzend, leerachtig tot licht getextureerd door prominente olieklieren. De schil wordt ook gemakkelijk van het vlees gepeld, waardoor een aromatische en heldere bloemengeur vrijkomt wanneer deze wordt gescheurd, waardoor een dun laagje wit merg wordt onthuld. Het merg plakt niet aan het vruchtvlees en het oranje vruchtvlees wordt door dunne vliezen in 7 tot 14 segmenten verdeeld. Het vruchtvlees is halfwaterig, zacht, ofwel zonder pit of met enkele crèmekleurige zaden. Clementines hebben een evenwichtige suiker- en zuurgraad, waardoor een merkbaar zoete, subtiel pittige smaak met fruitige en bloemige nuances ontstaat.

Clementine | Fruit At Work

Seizoenen/Beschikbaarheid

Clementines zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met een hoogseizoen in de late herfst tot halverwege de winter.

Actuele feiten

Clementines, botanisch een onderdeel van het geslacht Citrus, zijn een hybride mandarijnvariëteit die behoort tot de Rutaceae-familie. De naam Clementine is een algemene beschrijving die wordt gebruikt om meer dan vijftien nauw verwante hybride variëteiten te omvatten, die vergelijkbare kenmerken vertonen, en de geurige vruchten zijn enkele van de kleinste oranje cultivars die op commerciële markten verkrijgbaar zijn. Clementines zijn wereldwijd populair fruit, geliefd vanwege hun kleine formaat, gemakkelijk te pellen schil en zoete smaak. De vruchten worden voornamelijk vers geconsumeerd, als favoriete kindersnack of reisvoedsel, en zijn een dominante sector van de wereldwijde citrusmarkt geworden, die wereldwijd wordt geteeld voor jaarrond beschikbaarheid.

Voedingswaarde

Clementines zijn een uitstekende bron van vitamine C om het immuunsysteem te versterken en te zorgen voor bètacaroteen, het gekleurde pigment in het vlees dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De vruchten zijn ook een bron van vezels om het spijsverteringskanaal te reguleren, antioxidanten om ontstekingen te verminderen, kalium om het vochtgehalte in evenwicht te brengen en foliumzuur om rode bloedcellen te produceren voor zuurstoftransport.