Blimbing

De vrucht is ovaal en heeft de vorm van een torpedo. Hij is tussen de 4 en 10cm. lang. De vrucht heeft een glanzende groene tot gele dunne schil. De belimbingboom wordt tussen de 5 en 10 meter hoog. Hij heeft een ruwe korte stam met steil oplopende takken. De bloemen zijn wit, lila of geel. De vruchten groeien meteen aan de stam of de dikkere takken.

Soorten

– Belimbing buluh
– Belimbing sayur

Smaak

De vrucht heeft een zure smaak. Over het algemeen worden de vruchten niet rauw gegeten, maar verwerkt in andere gerechten. Ze worden met suiker gekookt, gekonfijt of tot chutney, jam of siroop verwerkt. Ook worden de vruchten aan rijst- en visgerechten toegevoegd.

8 Manfaat Belimbing Wuluh untuk Kesehatan dan Kecantikan yang Jarang Diketahui - Ragam Bola.com

Herkomst

De belimbingboom komt oorspronkelijk van de Molukken, maar is tegenwoordig in de hele tropische wereld te vinden.

Buiten Azië wordt de boom gekweekt in Zanzibar. In de 18e eeuw kwam de belimbing naar Centraal- en Zuid-Amerika, waaronder naar Suriname.

Teelt

Het is in wezen een tropische boom, die minder bestand is tegen kou dan de zoete belimbing. De boom groeit het beste in rijke en goed gedraineerde grond. Ze hebben behoefte aan matige neerslag gedurende het hele jaar. Daarom wordt deze soort niet gevonden in de natte gebieden van Maleisië. In Florida, waar het af en toe koud kan worden, heeft de boom bescherming nodig tegen wind en kou.

Menakjubkan Manfaat Belimbing Buluh (Wuluh) Untuk Kesehatan - Bali Factual News

Verkrijgbaar

De blimbing wordt in Nederland voornamelijk verkocht door Surinaamse Nederlanders. Zij verkopen de vruchten doorgaans onder de naam birambi. Die zijn in de toko’s te koop en als chutney.

Leuke weetjes

De belimbing wuluh wordt niet alleen in gerechten verwerkt. De plant heeft vele nuttige en geneeskrachtige eigenschappen. De belimbing wordt voor vele kwalen gebruikt, zoals bij hoest, bof, reuma, zweren, acne, huidaandoeningen, hoge bloeddruk en kiespijn. Ook wordt de zure vrucht gebruikt als schoonmaakmiddel of om roest van metaal te verwijderen.