Annona Montana, bergzuurzak of wilde custardappel, is een tropische fruitboom in de Annonaceae-familie. de Bergzuurzak is inheems in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en West-Indië – Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guadeloupe, Jamaica, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Suriname, Venezuela, de Amazone, en eilanden in het Caribisch gebied.

Exotic fruit Mountain soursop juice in wood background Stock Photo | Adobe Stock 

De naam van het geslacht komt van het Latijnse woord Annona, wat voedsel, levensmiddel betekent, met verwijzing naar het voedingsgebruik van de vruchten, na andere van de lokale naam. De naam van de soort komt van het Latijnse woord montanus dat verwant is aan bergen, berg, met een duidelijke betekenis, ook al groeit de plant eigenlijk meestal op lage hoogten (0-600 m).

Bergzuurzak heeft verschillende traditionele medicinale toepassingen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

SOURSOP | Tropical Fruit Trees For Sale At Ross Creek Tropicals - Gympie

Fruit, zaden, schors, bladeren en wortels zijn allemaal gebruikt om darmparasieten, hoesten (inclusief astma en bronchitis), ontstekingen, diabetes en hypertensie te behandelen. Onderzoek naar extracten heeft antivirale, antiparasitaire, antireumatische, ontstekingsremmende en antihyperglycemische eigenschappen erkend. Het is ook gebruikt als een antidepressivum en ten minste één onderzoek heeft aangetoond dat het effectief is tegen multiresistente kankercellen.