Aki fruit

Ackee is een plant die vruchten voortbrengt. Het wordt gevonden in West-Afrika, het Caribisch gebied, Zuid-Florida en Midden-Amerika. Rijpe ackee-vruchten worden als voedsel gegeten en worden in Jamaica als een hoofdbestanddeel van de voeding beschouwd. Onrijpe ackee-vruchten zijn echter zeer giftig. Onrijpe ackee is een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging in Afrika en het Caribisch gebied. Vergiftigingen kunnen optreden als epidemieën wanneer de onrijpe vrucht wordt gegeten in tijden van voedseltekort. Vooral kinderen lijken gevoelig te zijn voor de toxische effecten van onrijpe ackee. De meeste ackee-producten mogen de afgelopen 30 jaar niet in Nederland worden geïmporteerd vanwege zorgen over vergiftiging door onrijp fruit. Nederland is onlangs begonnen met het op beperkte basis toelaten van de invoer van ingeblikte rijpe ackee.

Sommige mensen gebruiken ackee-fruit om medicijnen te maken. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verkoudheid, koorts, vochtophoping (oedeem) en epilepsie.

Hoe werkt het?

Er is niet genoeg informatie om te weten hoe ackee voor medicinale doeleinden zou kunnen werken.

GEBRUIK EN EFFECTIVITEIT

  • verkoudheid .
  • Koorts .
  • Waterretentie (oedeem) .
  • Epilepsie .
  • Andere voorwaarden .

Ackee - Jamaica National Fruit was imported to Jam..

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van ackee voor deze toepassingen te beoordelen.

De uitgebreide database van natuurlijke geneesmiddelen beoordeelt de effectiviteit op basis van wetenschappelijk bewijs volgens de volgende schaal: effectief, waarschijnlijk effectief, mogelijk effectief, mogelijk ineffectief, waarschijnlijk ineffectief en onvoldoende bewijs om te beoordelen (gedetailleerde beschrijving van elk van de beoordelingen).

BIJWERKINGEN

De rijpe vrucht van ackee is WAARSCHIJNLIJK VEILIG als het als voedsel wordt gegeten.

De onrijpe vrucht van ackee is ONVEILIG om te eten, zelfs als het gekookt is. Bovendien kan het water dat wordt gebruikt om de onrijpe vrucht te koken giftig zijn. De onrijpe vrucht bevat giftige chemicaliën die de lever kunnen schaden. De onrijpe vrucht kan ook ernstig lage bloedsuikerspiegels, stuiptrekkingen en de dood veroorzaken.

SPECIALE VOORZORGSMAATREGELEN EN WAARSCHUWINGEN

Kinderen : Het is ONVEILIG om onrijp fruit aan kinderen te geven. Kinderen zijn gevoeliger voor de toxische effecten van ackee dan volwassenen. Er is onvoldoende informatie om te weten of het rijpe fruit veilig is voor kinderen om te eten.

Zwangerschap en borstvoeding : Het is ONVEILIG om onrijp fruit te eten als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Er is onvoldoende informatie om te weten of de rijpe vrucht veilig is tijdens zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

DOSERING

De juiste dosis ackee hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de gebruiker, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen. Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikt doseringsbereik voor ackee te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op de productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker of arts of andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voor gebruik.